Днес много често виждаме храни, които са обозначени като „био“, „органични“, „екологично чисти“ и така нататък. Но замислял ли си се дали зад тези етикети се крие наистина чистата храна, която очакваме? За съжаление не всичко, което ни се представя като „био“ храна е наистина такава.

Какво означава „био“ храна?

Биопроизводство е отглеждане на храни, от растителен или животински произход, в максимално естествена среда, без използване на каквито и да е пестициди, химични торове, антибиотици, хормони и ГМО. Това е не само много скъпо, но и силно рисково производство, тъй като животните и растенията не са защитени от болести и природни аномалии с лекарствени или химически продукти.

За да бъде един продукт „био“ се наблюдават всички елементи на неговото производство. Например, дали земята върху която се отглеждат растенията или пасат животните отговаря на нормите; от къде се добива водата за поливане, какъв е произходът на храните и така нататък. Целият процес на сертификация отнема години и огромни усилия за тези, които са решили да се занимават с биоземеделие.

Всичко това се отразява и на цената на храната. Нормално е, когато един производител поема по-голям риск и полага повече труд, това да бъде калкулирано в крайната стойност на продукта. Но пък така всеки потребител може да е сигурен, че слага на масата си най-добрата възможна храна. Ето защо е важно да можем да разпознаем наистина чистите продукти.

Четете етикетите

Много пъти сме писали колко важно е да се четат етикетите на храните. Това важи за всичко, което купуваш. А когато искаш да сложите на масата наистина здравословен продукт, трябва да си два пъти по-внимателен. Затова, за да си сигурен, че купуваш точно каквото искаш, чети внимателно етикетите.

Това съветва и Елена Герганова, която е търговски директор на един от най-големите производители на биозеленчуци в България „Гимел“: „Най-напред бих посъветвала хората да гледат маркировките на етикетите. Не само големите букви „Био” или „Органично”, а да търсят европейската маркировка – листо, чийто контур е очертан от звездите на ЕС. Под тази маркировка задължително трябва да е посочен и номер на сертификат, който е индивидуален за всеки производител или логистичен център.“

Този номер носи много информация и лесно може да бъде проверен в интернет, тъй като базата данни непрекъснато се актуализира. Ако един производител не спазва правилата, той може много лесно да загуби правото да обозначава продуктите си като „био“, тъй като фирмите са подложени на непрекъснати одити и при най-малките нарушения санкциите са много големи.

„Био“ ли е храната от село?

За много хора произведено на село е равнозначно на „био“, но всъщност не е. В селските дворове се произвеждат „бутикови“ количества храна, която е много по-близо да традиционния български вкус, отколкото са доматите от някоя холандската оранжерия, например. Но, за да бъде „био“ храната е необходимо тя да не е била обработвана с препарати, а на село пръскането срещу вредители и болести и подсилването с амониева селитра са често срещани.

Пазарувай от доверени търговци

Ако до скоро биохраните бяха екзотика, днес те са широко разпространени. Могат да бъдат открити в специализирани магазини, в супермаркетите на веригите за търговия с храни и дори в големите чужди дрогерии, представени в България, които също предлагат огромно разнообразие от „био“ продукти.

Едно от предимствата на големите вериги е безкомпромисния контрол на качеството. Храните в тях се наблюдават стриктно не само от държавните органи, но и от собствените им звена за качество. Друг плюс при международните компании е, че в България те предлагат продукти, произведени по „западни“ стандарти. Евелина Великова от dm казва, че „в България ние продаваме това, което се продава в Германия. Ние не можем да се намесим по какъвто и да е начин при разработването на продуктите. Така, че българинът купува това, което купува и немецът или австриецът.“

Здравословното хранене е философия и начин на живот. Важна част от него е изборът на качествени продукти, каквито са биохраните. Добрата новина е, че през последните години все повече българи обръщат по-голямо внимание на това какво ядат и интересът към биопродуктите непрекъснато расте. Още по-хубаво е, че те могат да се намерят във всички големи магазини, на доста приемливи цени.

Вижте още

Как да преборим с храна лошото настроение от есента?

Дали заради края на лятото, или заради идващата зима, есента невинаги идва с песен

Не е изненадващо, че храната, която избираме да ядем, се отразява на настроението ни.

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.