Много хора напълно изключват хляба от своята диета, тъй като смятат, че той вреди на фигурата и, че е тежка храна, която трудно се усвоява от организма. Всъщност, това не е точно така.

Днес ще ви разкажем именно за хлябовете, които не вредят на диетата и помагат за по-доброто функциониране на организма. Разбира се, още в началото дебело подчертаваме, че трябва да се спазва балансът в храненето и да не се прекалява.

Популярни „чужденци“

Всеки е виждал на витрините за хляб интересни по форма изделия с „чужди“ имена. Най-разпространените от тях са:

Земел. Тези питки са традиционни за Австрия. Интересното е, че докато в България добиха популярност като добавка за обяд или вечеря, в родината си са задължителна част от закуската. Обикновено се поднасят с мармалад и сирена. Наричат се и „Кайзер“ или „Виенски“ питки. Земелите са с тегло около 50-70 грама и спокойно можете да си позволите един на ден. Още повече, че има от пълнозърнесто или ръжено брашно, които са по-диетични.

Чабата. Това е италиански хляб, който втасва мнооооого дълго време. На това се дължи хрупкавата му коричка и меката сърцевина. Чабата е в основата на популярните сандвичи „панино“. И ако днес те минават за по-висок клас fast food, в Италия са били традиционна храна на селското население. По-заможните са ги яли с прошуто, а останалите – със зехтин, домат и сирене. От време на време спокойно можете да си позволите такъв сандвич, тъй като съставките са полезни: зехтинът съдържа важни мазнини, зеленчуците – фибри и антиоксиданти, а качественото месо ще ви зареди с протеин.

Бретцел Традиционните немски солени гевречета са идеална компания към бира, наденички и любимото в Бавария задушено кисело зеле. Затова ви препоръчваме да се награждавате с тях след активни физически упражнения, когато ще трябва да „презаредите“. Приготвянето им отнема доста време, тъй като втасват, оформят се по специфичен начин, варят се и накрая се пекат. С други думи – пипкава работа. Ако ви се хапват – има ги в някои големи супермаркети и пекарни.

Франзелата (известна и като багета) е един от символите на френската кулинария. Тяхната пухкавост не се постига лесно, тъй като тестото втасва няколко пъти преди да стигне до фурната. Има ги в различни размери – от 8-10 сантиметра до един метър. Ако сте на диета ви препоръчваме да изберете ръжена от по-малкия размер.

Многозърнестите хлябове се препоръчват и на спортисти

Във всеки магазин можете да откриете прясно изпечени или пакетирани многозърнести хлябове. Обикновено те се приготвят от ръжено брашно, към което се добавят цели семена пшеница, овес, слънчогледови или тиквени семки и много други зърна. При тези хлябове набухвателите са много малко, те са по-плътни и бързо засищат. Обикновено 1-2 филийки са напълно достатъчни. Доказателство за тяхната „полезност“ е фактът, че присъстват в менюто на известни спортисти, а някои от водещите футболни клубове имат пекари, които са специализирани точно в производството на многозърнести хлябове.

Комбинациите от брашна са полезни

Не знаем дали някъде има „от пиле мляко“, но хляб от всякакво брашно със сигурност може да се открие. И нямаме предвид само ръжено, типово или царевично, а и от коприва, лимец, кайсиеви ядки, кестени и много други. Всяка от тези съставки действа благотворно на организма и спокойно можете да включите такъв хляб в диетата си.

Традицията се завръща

Напоследък все по-популярни стават хлябовете, замесени с квас, а не с мая. Това е традиционен метод, познат на хората от столетия. Всъщност и нашите прабаби така са правили хляб, а хубавият квас е бил гордост за всяка къща. Обикновено хляб с квас се приготвя от ръжено или типово брашно, което го прави подходящ за диетата. Добрата новина е, че такива хлябове могат да се открият не само в бутиковите пекарни, а и в големите супермаркети.

И така, днес ви представихме хлябове, които не вредят на диетата и дори помагат за по-доброто функциониране на организма. Но отново правим уговорката, че комбинацията от хапване на всичко и добра фигура се постига с баланс на количествата и физическа активност. И тъй като месенето на хляб също е вид фитнес, очаквайте рецепти за вкусни хлябове, които да приготвите на ръка, а не в хлебопекарната.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.