Всеки иска да готви вкусно. За това са необходими първокачествени продукти. И тъй като голяма част от хората са месоядни, днес ще ви разкажем как да избирате месо, когато пазарувате от любимия си магазин.

Разгледайте го внимателно

Според автора на кулинарния бестселър „Weber’s Way to Grill” Джейми Първенс, месото трябва да е с наситен розов цвят, костите да са блестящо бели, а мазнините да са равномерно разпределени по парчето и да са сметаново бели. Точка. Ако избраното от вас парче отговаря на това описание, смело го купете.

А за да сте сигурни в избора си, помолете продавача да го извади от витрината, за да можете хубаво да го разгледате. Ако видите кафяви участъци, усетите миризма, която не ви допада или какъвто и да е знак за липса на свежест, по-добре се откажете от покупката.

Купувайте големи парчета

Ако попаднете на добро месо, не се колебайте да купите голямо парче. Вкъщи лесно можете да го направите на пържоли или на парчета за готвене. Освен това, свежото месо може да бъде замразено за по-късна употреба. Отделен въпрос е, че обикновено покупката на по-голямо количество е по-изгодна.

Още един плюс на купуването на големи парчета е, че при тях процесите на зреене на месото все още не са достигнали до неговата сърцевина. Бактериите, които отговарят за тези процеси се активизират от въздуха и им трябва време да достигнат навътре. Това не е така при предварително нарязаните котлети или пържоли.

Четете внимателно

Горните съвети важат в по-голяма степен за пресните меса във витрините. Ако купувате пакетиран продукт е важно да прочетете внимателно етикета. Вижте кой е производителят, какви консервиращи съставки за ползвани, в каква среда е опаковано месото и разбира се, срока на годност.

На етикетите ще можете да откриете и информация кога е заклано животното, а понякога дори и с какво е хранено. При птичето месо, ще има и данни как са отглеждани кокошките – в клетка, подово или свободно.

С тези лесни стъпки, ще можете да изберете наистина хубаво месо и да извървите половината от пътя към приготвянето на страхотно ястие. В „Знам да ям“ ще ви разкажем по-подробно как да изберете телешко, свинско и всякакви други меса. А до тогава, можете да видите и какво е важно при покупката на риба.

Вижте още

Съвършената плескавица се приготвя 48 часа, а пече 12 минути

Кулинарната кралица на Сърбия е наслада за „гурмани“

Като кажем Сърбия и се сещаме за плескавици, ущипци, графче на тафче, „Урнабес“ и други вкусо

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.