Въпреки че според общото мнение  французите държат палмата на първенството по разнообразие и вкусови качества на сирената, испанците не желаят така лесно да отстъпят в тази класация. Може би ще се изненадаш, че на Иберийския полуостров се правят над 150 вида от този млечен продукт, а както съществуват винени турове в Испания, така има и на сиренето, по който ние с удоволствие ще те поведем. Защото вкусът и традициите в начините на приготвяне и консумация на различните сирена са различни в отделните региони на южната страна.    

Централна Испания

Manchego

Името му идва от породата овце манчега и се произвежда в областта Кастилия-Ла Манча. Вкусът на този деликатес зависи от продължителността му на зреене, спрямо която се предлага в четири вида: Fresco е по-фино свежо, с кремообразен вкус, защото се консумира два или три месеца след направата му; Semicurado – малко по-твърдо, зряло от 3 седмици до 3 месеца; Curado – по-сладко и ароматно, зряло от 3 до 6 месеца; Viejo - зряло една до две години, с отчетлив, плътен и остър вкус. Последното се хапва самостоятелно или като тапас. Като цяло този вид сирене е с твърда и компактна консистенция, а цветът на кората му варира от кафеникаво до тъмносиво.

Valdeón

Това е синьо сирене от планинския регион  в северната част на провинция Леон. То се приготвя или само от краве мляко, или от смес на краве с овче или козе. Интересното в направата му е, че отлежава, увито в листа от явор, за да задържат свежестта му. За разлика от други видове  синьо сирене, то е с по-свеж вкус. Текстурата му е мазна и с леко пикантен завършек, който зависи от степента му на зреене: Valdeón semicurado е с по-лек вкус, а Valdeón curado – с по-силен. Върви с мед, грозде и мариновано цвекло.

Montenebro

Montenebro е козе сирене с благородна плесен от породите кози ретинта и верата, произвеждано в областта Кастиля-Леон. Цветът на кората е синкаво-зелен, а вътрешността – бяла, кремообразна, която се топи в устата. Ароматът е остър и пикантен, с дъх на лешник. Често това сирене се среща и под наименованието Тиетар – от името на долината в района на град Авила. Сервира се традиционно с мед от портокалов цвят.  

Torta del Casar
 
Това сирене е от породите овце мерино и ентрефина, отглеждани в областта Екстремадура, зрее 60 дни. Има силен, зрял, богат и интензивен вкус, с изтънчена горчивина, която идва от растение, подобно на магарешкия бодил – пресованите му цветове се добавят към млякото като коагулант, вместо животинска закваска, за да се получи това уникално сирене. Вътрешността му е кремообразна, затова се поднася като се отреже горната му част и се гребе с лъжица.

Северноатлантическо крайбрежие

Idiazabal

Това е едно от най-популярните испански сирена, което по традиция се прави в баската автономна област и в областта Навара от две породи овце - лача и карансана. То е твърдо, с опушен аромат, който идва от опушването му с глогови или букови клонки, леко солен вкус и цвят на слонова кост във вътрешността. Зрее между 2 и 6 месеца и в зависимост от това кората му е от бледосива до тъмнокафява с малки дупчици. Сервира се с плодове и ядки.

Tetilla

Кръстено на специфичната си форма, сиренето носи името на думата в галисийския диалект, която означава „малки гърди.“ Кората му е жълта и гладка, а вътрешността е мека, с цвят на слонова кост, с гладка, нежна и кремообразна структура и малки дупчици. Това деликатно краве сирене се сервира в Галиция най-често за  десерт, примерно гриловано, със сладко от дюли и орехи. Върви и върху филия дъхав селски хляб.  

Afuega'l pitu

Afuega'l pitu е традиционно краве сирене от областта Астурия. Смята се, че е едно от най-старите испански сирена. То се произвежда през цялата година, но най-вече през пролетта и лятото заради повишеното съдържание на мазнини в млякото през тези сезони. В зависимост от степента на зреене е меко или полутвърдо. То бива също blanco – бяло, без добавки, и rojo – с червен, лют пипер, заради което кората му е оранжева, с бяла плесен. Често испанците го приготвят с миди на фурна.

Средиземноморско крайбрежие

Mahón

Това сирене е кръстено на пристанищния район на остров Менорка, част от Балеарските острови в Средиземно море. То е направено от краве мляко и се увива в памучна кърпа, за да се оттича течността, която след това оставя следи по кората му. Като цяло има остър вкус, леко солено е и със сладък аромат на печени ядки. В зависимост от времето на отлежаване има два вида. Artesano е меко, зряло не повече от 3 месеца, използва се за салати и десерти. Semicurado Mahón е с по-дебела, оранжева кора и малки дупчици. Традиционният Mahón е люспест вътре, с по-интензивен вкус и умерено пикантен завършек. Има разнообразна употреба, но най-вече се сервира върху макаронени изделия, картофи, ориз и зеленчукови ястия или се хапва нарязано и поръсено с черен пипер, естрагон и зехтин.

Murcia al vino

Произвеждано традиционно в автономната област Мурсия, това козе сирене е уникално, защото- както подсказва името му – прави се с вино. Докато зреят- процес, който отнема най-малко 45 дни, питите се потапят на два пъти в местно червено вино с интензивен вкус. Сиренето попива плодовите ароматите на виното, а кората му става  пурпурно червена. Хапва се с червено вино или бира, в комбинация с плодове и ядки.    

Ако този кратък наръчник по география на сирената ти е харесал, последвай ни и на бързо пътешествие в Италия, за да ти представим любимите ни пет сирена или Франция за най-култовите три.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.