Все повече хора сами си приготвят консерви за зимата. Някои от тях разчитат на продукцията на баби и родители от село, а други пазаруват необходимите продукти. Ако сте от вторите, днешните ни съвети са за вас.

Защо да си направим сами зимнина?

Много хора вярват, че домашно приготвеното е по-вкусно и здравословно, защото сами определят какво да сложат в консервите. За други пък това е своеобразно завръщане към романтиката на детството, когато са прекарвали лятото в правене на сладка, компоти и лютеница. За трети това е разчупване на рутината офис-фитнес-заведение-сън.

Подгответе се

За да пазаруваме разумно е важно да сме подготвени. Затова помислете какво ще приготвите и в какво количество. Добре е да потърсите и рецепти в интернет, за да се ориентирате какви подправки и консерванти ще ви трябват. Не забравяйте, че за домашни консерви са необходими буркани и капачки, така че ги сложете в списъка. Ще ви трябва и голяма тенджера. Не е задължително да я купувате – можете да заемете от роднини или приятели. Добра работа може да ви свърши и тенджера за паста.

Не се страхувайте да потърсите съвет

Човек не може, а и не трябва, да знае всичко. Затова няма нищо лошо в това да потърсите съвет от роднини и приятели с опит в консервопроизводството. Те могат да ви кажат, кои домати за подходящи за лютеница, кои за пюре и кои за сушене. Или какви „екстри“ да добавите в сладкото, за да обогатите вкуса му или да придадете пикантна нотка. И след като сте събрали необходимата информация, тръгнете на пазар.

Как да пазаруваме продукти?

Днес имате голям избор от места, от които можете да напазарувате продукти за зимнината – борси, пазари или магазините на големите вериги. Най-важно е да сте сигурни, че получавате добри продукти. Не забравяйте, че качеството на консервите зависи от това какво ще сложите в тях. Затова си припомнете нашите съвети за избор на плодове и зеленчуци.

Ако искате да направите няколко бурканчета лютеница или сладко, спокойно можете да напазарувате от любимия си супермаркет. Най-важните предимствата на този подход са:

  • Ще можете да изберете всеки плод или зеленчук, което трудно ще стане на пазар или борса;
  • Ще имате достатъчно време да се запознаете с етикетите и да получите необходимата ви информация;
  • Ще напазарувате всичко от едно място: плодове, зеленчуци, захар, сол, оцет, подправки, буркани и така нататък.

Още един съвет – ако имате възможност, купете колкото е възможно повече био продукти. Така ще бъдете сигурни, че крайният продукт ще е супер здравословен. Наистина, цената им е относително по-висока, но пък това е инвестиция в здравето.

Има и вариант да спестите пари, като купите плодове или зеленчуци с „козметични“ забележки. Можете да ги намерите в големите супермаркети, като обикновено те са на по-добри цени.

В случай, че ще правите по-големи количества, можете да идете до специализирано тържище, където ще получите отстъпка за количество. Но не допускайте по-ниската цена да е за сметка на качеството. Затова поискайте документ за произход на стоката. В крайна сметка, ако искате лютеницата ви да е като на баба ще ви трябват български, а не италиански домати. Но пък от тях можете да направите страхотен сос за спагети, който да консервирате. С други думи целта оправдава продуктите.

След това ви остава да се развихрите и да консервирате лятото. Съветваме ви да започнете с наистина базови рецепти. А когато придобиете повече опит и увереност, да започнете да импровизирате. Няма да ви се разсърдим и ако споделите консервните си постижения с нас на editors@znamdaiam.bg.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.