Всички сме гледали филми, в които героят – без значение добър или лош, беден или богат, влиза в бар и с тежък глас произнася заклинането „бърбън“. Като деца се чудехме защо не казва просто „уиски“ – та нали е същото, но произведено в САЩ. Оказа се, че сме били в голяма заблуда и затова решихме да разкажем повече за бърбъна и неговите специфики, как да го консумираме и по какво се различава от братовчедите от Шотландия и Ирландия.

Бърбънът се прави от царевица

Започваме ударно с основната разлика между „бърбън“ и „уиски“. Шотландската напитка се прави от ечемик, а американската от царевица. От тук идва и характерната сладост на бърбъна – царевицата е с много повече захари в сравнение с ечемика и пшеницата.

Друга съществена разлика е, че шотландските и ирландските уискита отлежават в бъчви от други видове напитки като шери, порто и… бърбън. При американците се използват само нови дъбови бъчви, за да се запази чистият вкус на напитката.

Бърбънът от Кентъки е защитен от закона

Независимо дали едно уиски е произведено в Шотландия, Ирландия, Тайван или Япония, то се нарича уиски. Но за да може една напитка да се нарича „бърбън“, тя задължително трябва да произхожда от САЩ. Ако видите етикет с надпис мексикански или китайски бърбън, знайте, че това е импровизация по темата или най-малкото кражба на запазена марка.

На законова защита се радва и специфичният бърбън от щата Кентъки. Причината е, че той има регионални особености. Една от тях е, че в „Kentucky Bourbon“ царевицата е 51%, а не 100% както е в другите щати. Освен това бъчвите, в които отлежава напитката са обгорени, което придава опушен и по-силен карамелен аромат. Такива бъчви се използват само в Кентъки.

Според някои този метод на дестилация и отлежаване е най-автентичният и затова бърбънът от Кентъки е визитката на тази напитка пред света. От този щат са някои от най-популярните световни брандове като Woodford, Jim Beam, Maker's Mark, и Wild Turkey.

А Jack Daniel’s бърбън ли е?

И като стана дума за брандове, няма как да подминем може би най-популярната високоалкохолна напитка от САЩ – Jack Daniel’s и въпроса тя бърбън ли е или не. Да, на етикета пише „Tennessee Whiskey” и никъде не се споменава бърбън. В същото време според закона в щата Тенеси, алкохолните напитки с местен произход трябва да са с поне 51% царевица, което ги прави бърбън. Разликата между „Tennessee Whiskey” и „Kentucky Bourbon“ е, че в Тенеси алкохолните напитки преминават допълнителна филтрация през дебел слой въглени от клен и дъб. При този процес се извличат нежеланите мазнини, танини и други нежелани вкусове от напитката. Затова Tennessee Whiskey е с различни от класическия бърбън вкус и аромат.

Как се пие бърбън?

И след теорията, да преминем към практиката – как се пие бърбън. Краткият отговор е „Както ви харесва“. Всъщност, бърбънът е универсална напитка. Може да се пие чист или с малко лед, за да освободи ароматите и вкусовете си. Освен това, той е в основата на класически коктейли като Old Fashioned, Mint Julep и Whiskey Sour. А ако се върнем на филмовия герой от началото, в Щатите много често шотове бърбън са добавка към студена бира, но не ви препоръчваме да практикувате този стил на пиене. Все пак, говорим за силна алкохолна напитка, към която трябва да подхождаме отговорно.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.