Не е тайна, че обичам бира. И най-вече класическите немски и чешки „пилзени“ и „лагери“. А най-голямото удоволствие е, когато бирата е прясна, наливна и в автентична обстановка. Е, да, трудно е да се ходи всеки уикенд до Прага или Мюнхен за биричка, но пък се оказа, че има начин да се насладиш на любимото си пиво и по нашите ширини. И по-точно в Пловдив. Та днес искам да ви разкажа за едно разточително бирено преживяване в бирария Jagerhof, с което откриваме и новата тема в “Знам да ям“ – местата за хапване и пийване.

Предисторията

Първо научих за бирата Jagerhof. Това стана в едно култово място за биропиене в София, за което също ще ви разкажа скоро. Честно казано в началото бях скептичен, защото си мислех, че ми препоръчват поредната крафт бира. В това няма нищо лошо, но просто не е моето пиво. Както стана ясно, падам си по немските и чешки класики. Все пак след увещанията на келнера, си поръчах светъл наливен Jagerhof и въобще не съжалих – бирата е прекрасна, свежа, с леката горчивина, която много обичам (Върнете ни старата горчива БГ бира! Веднага, ако може!) и с прекрасна плътност. Рязко изпих две, а после си поръчах и мътно Jagerhof и разбрах, че това е началото на едно красиво приятелство.

Та малко след срещата с бирата, научих, че в Пловдив, където се прави, има и бирария. И то не каква да е, а направена след дълго проучване на баварския Bierhalle опит лично от двамата собственици на Jagerhof. Естествено, мястото трябваше да бъде посетено. И така в един прекрасен майски ден успешно акостирахме на ул. „Съединение“ №4 в квартал „Тракия“...

Бирарията е като пренесена от Мюнхен

С една дума – страхотна е. Всичко предполага консумация на бира в немалки количества. Мястото е стилно и без излишни детайли. Много ми хареса, че вътре е много светло и просторно. Освен това по елегантен начин са интегрирани съдовете за варене на бирата. Точно така, където се произвежда бирата, там и може да се пие.

Естествено, интериорът е с много дърво и камък, които са перфектно съчетани. Колкото и невероятно да звучи, в бирарията има усещане едновременно за лукс и за уют, без излишна натруфеност.

Ако решиш да отидеш през лятото, можеш да седнеш и в градината. Има много места, а най-хубавото е, че повечето са покрити, което е важно за пловдивските жеги. Спокойно можеш да вземеш и децата, за които има голяма площадка за игра.

Бирата – само с една не може

Вече казах, че бирата е страхотна и издържана в най-добрите баварски традиции. И това съвсем не е случайно. Jagerhof се произвежда според изискванията на Райнхайтсгебот – Закон за чистота на бирата от 1516, регламентиращ производството и търговията с бира в Бавария. Съгласно този закон, за производството на бира могат да се използват само вода, малц, хмел и мая. Никакви царевици, плодови сокове и други небирени съставки.

Целогодишно бирария Jagerhof вари два основни вида бира: Jagerhof hell (светло) и Jagerhof weiss (бяла, пшенична). Горещо препоръчвам и двата. Все пак любовта ми към „лагер“ бирите, дава леко предимство на светлата. И още една препоръка – колкото и да ти се иска да приличаш на баварски ойларипковец с кожени гащи, не си поръчвай литрови халби, особено, ако не можеш да ги глътнеш за минута. Причината е супер прозаична и тя е, че биричката ти ще се стопли. А както знаем на този свят само едно нещо е по-лошо от топлата бира – да няма бира.

В Jagerhof се варят и сезонни бири – Oktoberfest Bier (че може ли да не се почете едно от най-знаковите събития в света на биропиенето?), Kupfer Bier (медна бира) и Dunkles Bier (тъмна бира, за която специално ще се разходя и през зимните месеци, за да я опитам на място.) и Dunkles weissbier (тъмна пшенична бира, с която също ще се запозная отблизо). Когато посетихме бирарията специалното предложение беше светъл Ейл, но честно казано ми беше твърде сладникав. Но това не означава да не го опиташ – може да се окаже точно твоята бира. Според ценител на ейловете, пивото е прекрасно и заслужава внимание.

Храната е виновна

Естествено менюто предполага изпиване на огромни количества бира като предлага най-доброто от традиционната баварска кухня и любимите нашенски бирени мезета. Личното ми мнение е, че е твърде голямо, но пък така за всекиго има кулинарно изкушение. А храната в Jagerhof е страхотна и предразполага към консумация на големи количества пиво.

Естествено започнах с класическа комбинация бира и шкембе чорба. И какво да кажа? Шкембето определено е в топ 3 на личната ми класация – гъст, ароматен бульон с много мляко и обилно количество перфектно сготвено месо. Определено стига за наяждане, особено в комбинация с чудесен бретцел с масло.

След шкембето поръчахме телешки джолан, свински уши на скара и плато със страхотни разядки. Всичко беше перфектно сготвено. Джоланчето беше поднесено с масло с подправки, печени картофи и страхотен сос. Месото се разпадаше, което за телешко не е лесно да се постигне и беше супер сочно.

Свинските учи бяха хрупкави с аромат на скара и най-хубавото – почти нямаха мазнина. А платото с разядки спокойно може да замени основно ястие. Личният ми фаворит стана „Метвурст“, който се прави от мляно телешко с подправки. Да, зная че по нашите земи не сме свикнали да ядем сурово месо, но това определено си заслужава. Платото е допълнено от леберкез кисели краставички и друга страхотна разядка със сирене бри.

Угощението завърши с прекрасния баварски десерт „Кайзершмарн“. Това е нещо като голяма дебела палачинка, поднесена със стафиди, карамелизирани орехи и ванилов сладолед.

Обслужването е на топ ниво

Определено в Jagerhof са обърнали сериозно внимание на обслужването и то е без забележка. Има достатъчно сервитьори и хостеси, които винаги са на линия. Друг голям плюс е, че могат да ти разкажат какво се крие зад характерните баварски имена на ястията.

Страхотно впечатление ми направи и фактът, че храната идваше много бързо и то при положение, че бирарията беше почти пълна. Явно кухнята е с достатъчен капацитет, което заслужава адмирации.

Цените са напълно нормални за предлаганото качество

Тук е мястото да кажа, че хората от Jagerhof нямаха никаква представа, че екипът ни ще ги посети и това представяне не е реклама. Затова и надлежно си платихме сметката. Според мен цените в бирарията са напълно приемливи, особено имайки предвид качеството на бирата, храната и обслужването. Разточителният късен обяд, описан по-горе, гарниран с доста бирички и две кафета за финал излезе около 70 лева. И това определено са 70 от най-вкусно похарчените ми левчета.

Можеш да си вземеш и бира за вкъщи

Точно в духа на добрите маркетингови практики, Jagerhof има и магазин за феновете. Собствениците са се погрижили да изкушат всекиго с нещо. Има шапки, тениски, престилки и дребни сувенири като отварачки, магнитчета и флашки.

Разбира се голямо внимание е обърнато на бирата. От магазина можеш да си купиш и биричка за вкъщи. Тук вариантите са два – традиционна опаковка от 6 бири или наливна в специална много красива бутилка от 2 литра. Имай предвид, че освен бирата, плащаш и бутилката. Но пък тя е за многократна употреба и всеки път, когато се отбиваш в Пловдив, можеш да „презареждаш“.

Със сигурност ще има още посещения

Личната ми оценка за бирария Jagerhof е 5,5 по шестобалната система. И липсващата половинка е само заради факта, че тоалетната е на втория етаж, което създава известно напрежение след консумация на бирички.

Но както се казва, това да ни е проблемът. Поне мен няма да ме спре при следващо пътуване в южна посока да спра отново в Jagerhof. От сега планирам да опитам някоя от традиционните баварски салати и предложенията от дивечово месо. И да изпия много бири, разбира се.

* Снимките са на автора и от Facebook страницата на бирария Jagerhof

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.