Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Това, че са пости не означава, че не можем да се подсладим. Халвата и медът са класика за периода, но днес ти предлагаме вкусно разнообразие. При това супер здравословно. Подготвили сме ти три рецепти за десерти с хумус, които са бързи и лесни и със сигурност ще ти станат любими и вярваме, че ще си приготвяш и след края на постите.

Протеинов десерт с банани за 10 минути

Това е рецепта тип „много в едно“ – хем е сладка, хем е супер здравословна, хем дава енергия. А се приготвя само за 10 минути.

Съставките са:

  • 450 грама изцеден хумус от консерва
  • 3 банана
  • 2-3 супени лъжици протеин на прах
  • 2-4 супени лъжици бадемово мляко. Може и да е повече, ако искаш хумусът да е по-рядък
  • 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия или бадеми

Приготвянето е на принципа всичко в блендера и миксиране до получаване на гладка смес. После разсипи в чаши за сервиране и украси с листенца мента и ядки.

Десерт с фъстъчено масло и шоколадов чипс

Още една рецепта, която се приготвя за 10 минути. В блендера изсипи отцедения нахут от една консерва, добави половин чаша фъстъчено масло и четвърт чаша мед и разбий докато се получи гладка смес. Ако ти се стори, че е много гъсто, можеш да добавиш малко соево или бадемово мляко. След това прехвърли сместа в купа, добави половин чаша шоколадов чипс или настърган на едро шоколад и леко разбий с шпатула. И това е – безумно сладък и вкусен десерт за 10 минути.

Можеш да го ползваш като дип за гризини. А ако ти се играе, оформи топчета, оваляй ги в кокосови стърготини и ги замрази. После поднеси тези студени „бонбони“ на гостите си.

И с пюре от тиква

Още един супер лесен десерт. За него са ти необходими:

  • 400 грама добре изцеден нахут от консерва
  • 2/3 чаена чаша пюре от тиква. Най-лесно е да си купиш готово детско пюре – има го във всеки магазин и няма смисъл да си играеш да приготвяш домашно
  • 1/3 чаша кисело мляко. Ти си решаваш с каква масленост
  • 1/4 чаша мед или кафява захар – въпрос на избор
  • 1/4 чаена лъжичка канела

Особеното при приготвянето на този десерт е, че е необходимо леко да затоплиш нахута – не да го готвиш, а само да го затоплиш. Това може да стане на тиган или във фурната като целта е да не прегори. Така десертът ще стане по-гладък и пухкав.

В блендера сложи пюрето от тиква, киселото мляко, канелата и меда и разбивай докато се смесят хубаво. След това добави нахута и продължи разбиването докато получиш желаната консистенция. Ако случайно десертът не бъде изяден веднага, можеш да го съхраняваш 3-5 дни в хладилника.

Както видя, нахутът е супер благодатен за приготвяне на бързи рецепти. Трябват ти само 1-2 консерви, които можеш да купиш отвсякъде, блендер и въображение. Ще се радваме, ако ни разкажеш за твоите експерименти.

И ако все още имаш някакви колебания дали да приготвиш някоя от горните рецепти, виж защо хумусът е новата ти любима храна.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми