Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Сякаш беше вчера, когато с цялото семейство търсихме яйцето „борец“ и къщата се огласяше от смях и чупене на черупки. След това се чудехме козунак ли да хапнем или зелена салата с падналите в битката яйца. О, всъщност май наистина беше вчера.

И така- Великден отмина, но сварените и нашарени яйца останаха. Ако ти е писнало да ги ядеш с шарена сол или самардала (възможно ли е?) или да ги слагаш в зелената салата, то ти си на правилното място. Днес ще ти споделим три от любимите си рецепти със сварени яйца. С тях всички са победители!

Паднали борци по гръцки

Продукти:

  • 6 твърдо сварени яйца
  • 1/3 чаша майонеза (най-добре домашна, имаме рецепта тук)
  • ¼ чаша натрошено бяло сирене
  • ¼ чаша маслини каламата без костилките
  • 1 супена лъжица червен лук, нарязан на дребно
  • ¼ чаена лъжица пресен копър

Разрежи яйцата на половинки. Махни жълтъците и ги сложи в малка купа. Намачкай с вилица и добави майонезата, сиренето, маслините и подправките. Напълни белтъците с така получената смес. Поръси с копъра. Хапвай и се радвай на слънцето!

Класически борци върху маруля

Продукти:

  • 6 твърдо сварени яйца, нарязани
  • ¼ чаша майонеза
  • 2 чаени лъжици пресен лимонов сок
  • 1 супена лъжица дребно нарязан лук
  • Сол и пипер на вкус
  • ½ чаша целина (стъбло), нарязано на дребно
  • Няколко листа маруля

Нарежи яйцата на парчета. Разбъркай майонезата, лимоновия сок, лука, солта и пипера в купа. Добави яйцата и целината. Покрий и сложи в хладилника, за да се смесят вкусовете. Сервирай върху листата маруля.

С карамелизиран лук и кокос

Продукти:

  • 3 супени лъжици зехтин
  • 2 глави лук, нарязани на дребно
  • 8 твърдо сварени яйца
  • 6 скилидки чесън, пресовани
  • ¾ чаена лъжица чили или лют червен пипер
  • ¾  чаена лъжица захар
  • Сол  на вкус
  • ½ чаена лъжица куркума
  • 1 чаша кокосово мляко смесено с ½ чаша вода
  • Сварен ориз (препоръчваме басмати)

Сложи зехтина в дълбок тиган на средно горещ котлон. Когато се затопли, добави в него лука и пържи 15-20 минути, докато не се карамелизира. След като лукът се сготви, добави и чесъна и бъркай около 2-3 минути. Добави чилито, солта, захарта и куркумата, след минутка добави и разводненото кокосово мляко. Остави сместа да заври и намали котлона до слаб огън. Нарежи яйцата на половинки и ги натопи в кокосовото мляко. Сервирай карамелизирания лук и яйцата върху предварително сварения ориз.

Ако тези рецепти са ти харесали, не пропускай да се абонираш за „Знам да ям“ още сега и ще получаваш кулинарни вдъхновения и практични съвети директно в пощата си.

Снимки яйца: гръцки, класически и на къри

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми