Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Мечтаеш ли си за лятото и неповторимия аромат на свежи ягоди? А сигурно искаш и малко десертче, с което да си доставиш радост в зимните дни? Или пък се чудиш какво изкушение да приготвиш за Св. Валентин с най-романтичния плод? Ето една бърза и лесна идея – ягоди на фурна. Не гледай скептично, резултатът е разтърсващо вкусен.

Тук няма точно пропорции. Разбира се, необходими са ти ягоди. Да, знаем че през зимата няма пресни, но спокойно можеш да ползваш замразени. Има ги във всеки голям магазин. Един съвет от нас – увери се, че ягодите са били шоково замразени и не са били размразявани впоследствие. Проверката става много лесно. Просто хвани плика и виж дали плодчетата са отделени едно от друго. Ако не са, значи са били размразявани. Виж как да размразиш най-добре ягодите тук

И така, след като имаш хубави ягоди, се иска да ги почистиш от зелената шапчица (ако са пресни) и да ги разполовиш. Сложи ги в керамична тава и поръси със захар. По принцип е въпрос на вкус колко захар ще сложиш, но златното правило е 80 грама захар на килограм ягоди.

После поръси със сока на половин лимон. А ако някъде си скатал стара шушулка ванилия, спокойно можеш да я сложиш. И наистина имаме предвид стара – ако е прясна, ароматът ще е много силен и ще доминира над ягодите. Разбира се ако нямаш шушулка, в края на готвенето можеш да добавиш 2-3 капки ванилов екстракт.

И след като всичко е в тавата, нежно разбъркай. Пипай много леко – нали не искаш да пюрираш ягодите? После ги сложи в предварително загрята на 190 градуса фурна и печи около 30 минути докато ягодките станат нежни и сочни.

И сега сигурно се питаш защо трябва да печеш ягодите, а не просто ги сервираш. Отговорът е, че по този начин плодът става още по-деликатен и обработката на ниска температура прави аромата неустоимо наситен. Гарантираме че, когато извадиш тавата от фурната, из цялата къща ще се разнесе аромат на свежи ягоди.

Как да сервираш?

Тук спокойно можеш да развихриш въображението си. Любимият ни вариант е отцедените от сиропа ягоди да се поднесат с палачинка със сметана. Страхотна комбинация е и с пудинг като спокойно можеш да ползваш готов от магазина и просто да го изсипеш в купичка и отгоре да сложиш ягоди. Естествено, тези ягоди могат да бъдат добавени и към сметанов сладолед или плодова салата.

А ако ягодите свършат, но ти остане сироп, не го изхвърляй. Налей го в бутилка или буркан и го прибери в хладилника. Можеш да го използваш за подсладител на чай, добавка към коктейли или за да напоиш с него блатовете на домашната торта.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми