Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Днес ще си говорим за мекици. Но не за онези, които баба ни пържеше през ваканциите, а за френския им вариант. Да, и техните са пържено тесто, но нали са френски трябва да са малко по-„haute cuisine” и са по-фръцнати и завъртени.

Топли мекици с домашно сладко и сирене и горещ чай, най-добре билков, са един от най-хубавите детски спомени за много българи. А колко поколения сутрин на път са училище са си купували горещо изпържени тестени кръгчета и обилно са ги поръсвали с пудра захар? Въобще мекицата за българите е символ на уют и щастливо детство, доста преди да почнем да мислим с колко мазнина е напоена и как това ще се отрази на холестерола, модната ни диета и размера на дрехите.

Оказва се, че същото важи и за европейците. Още от Средновековието хората са пържили парчета тесто. Франция не е изключение. Там това ястие се е наричало „бинети“. През 18 век е пренесено в Новия свят и по-точно в Ню Орлиънс, Луизиана, и става един от кулинарните символи на родината на блуса.

Френското изкушение се отличава с въздушна и хрупкава текстура, а вкусът има леката приятна киселинност на маята. Последното се постига с използването на много мая, която се активира с топла вода и захар. Тестото е с голямо съдържание на вода, което е съществена разлика с бабините мекици. Затова и преди оформянето на „мекичките“ се оставя да втасва в хладилника, за да се стегне, но затова след малко.

Започваме със съставките

За френските мекици са ти необходими:

  • 1 чаша вода
  • 3 супени лъжици захар
  • 1 супена лъжица суха мая
  • 3 чаши (или около 450 грама) пресято брашно
  • 3/4 чаена лъжица сол
  • 2 супени лъжици олио за тестото и още литър и половина за пърженето
  • 2 яйца
  • Пудра захар

За какво да внимаваш?

Понеже са френски и по-така, при бинетите е лесно нещо да се обърка и крайният резултат да не е ОК. Ето и за какво да внимаваш:

  • Ползваш студена вода за маята. Ако разчиташ само на стайната температура за активиране на маята, „мекичките“ ти няма да получат търсения аромат и приятната киселинност, към която се стремим. Затова независимо дали маята ти е прясна или суха, използвай топла вода, за да тръгне и да се развие ферментационният процес.
  • Оставяш тестото да втаса на топло, а не в хладилника. Така то ще увеличи обема си твърде много, а и няма да се стегне, което означава, че няма да можеш да работиш с него.
  • Не оставяш олиото да се загрее между отделните партиди. Така бинетите ще станат супер мазни и клисави. Затова след всяка партида остави олиото да загрее отново до 180-190 градуса (добре е да имаш кухненски термометър).

И вече започваме да готвим

Първата стъпка е да затоплим чаша вода до около 45 градуса. Това означава да е топла, но да не пари. В голяма купа смесваме водата, супена лъжица сол и сухата мая и оставяме за около 5 минути маята да се активира.

В отделна купа смесваме брашното, солта и останалата захар. А в купата с маята разбиваме двете яйца и двете супени лъжици олио. Към течността добавяме брашното и започваме да разбъркваме енергично с пластмасова или дървена шпатула, докато всички съставки се смесят добре. Покриваме с домакинско фолио и оставяме тестото да втасва в хладилника за около час или докато удвои обема си.

След това изсипи тестото върху добре набрашнена повърхност и започни да го оформяш на правоъгълник като целта е да е покрито с брашно от всички страни. Набрашни точилка и го разточи на лист с дебелина 5-6 милиметра. После го нарежи на квадрати със страна около 7 сантиметра. Най-лесно става ако използваш нож за пица. Прехвърли парчетата в тава, която предварително си застлал с добре набрашнена хартия за печене. Разбира се, можеш да импровизираш с формата, но квадратът си е класика.

Налей останалото олио в дълбока тенджера, така че да я е напълнило поне на 4 сантиметра, и го загрей до 180 градуса. Започни да слагаш мекичките. Пържи ги до златисто, което би трябвало да отнеме около 3 минути, като по средата на пърженето ги обръщаш. Стреми се да поддържаш температурата на олиото между 170 и 180 градуса.

Когато са готови, оставяй ги да се отцедят върху решетка и обилно ги поръси с пудра захар. Тези френски мекички се консумират веднага.

Резултатът е супер пухкави и ароматни мекички, които ще те запленят. Естествено, можеш да ги похапваш и със сладко и сирене или обилно натопени в мед. И не забравяй – за да се получат добре, внимавай за трите точки по-горе.

И така или иначе сме на вълна закуски, защо не хвърлиш едно око на любимия ни сандвич за уикенда или на страхотните ни постни палачинки?

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми