Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Знаеш, че обичаме вкусната храна и затова търсим вдъхновение навсякъде. А още повече обичаме да не губим много време в кухнята. И като стане дума за бързи ястия, няма как да не се сетим за яйцата и омлета. И не си мисли, че омлетът е скучен – той може да бъде супер интересно ястие. И за доказателство пообиколихме света и намерихме три много интересни рецепти, които с радост ти представяме.

Карамбаааааааааааааа – отиваме в Мексико

Мексико и неговата пикантна храна са ни супер любими и затова започваме с латиноамерикански омлет.

Продуктите са:

  • 3 големи яйца
  • 2 супени лъжици мляко
  • ½ чаша настъргано полутвърдо ароматно сирене като чедър, например. Ако нямаш и гауда и обикновен кашкавал ще свършат работата.
  • 1/3 чаша доматена салса. В големите магазини има всякакви видове, но ние препоръчваме да вземеш пикантна, за да си максимално близо до автентичния вкус.
  • 1/4 чаша нарязани бекон или шунка. Ако постиш или си вегетарианец, можеш да пропуснеш месото.
  • Сол и пипер на вкус.

Приготвяне

В средно голяма купа разбий яйцата и млякото докато се смесят добре и направят пяна по повърхността. Загрей тигана на средна температура и леко го намазни с олио или разтопи 1 супена лъжица масло. След това налей яйчено-млечната смес.

Когато яйцата започнат да се втвърдяват, повдигни леко краищата, за да може несготвената течност да мине отдолу. След като яйцата са почти готови разпръсни върху едната половина от омлета сиренето, салцата и бекона и захлупи с другата половина. Продължи готвенето още минута-две докато сиренето се разтопи. Накрая поднеси омлета със сметана и пресни листа кориандър.

Германия ни изкушава с омлет с бекон

Ако в мексиканския омлет, месото е по желание в немската версия, която ти представяме, то е задължителен компонент. Продуктите за два тънки омлета са:

  • 3 големи яйца
  • 4 ивици бекон. Трябва да е предварително изпечен до хрупкавост и да е натрошен на парченца. Най-добре това става във фурна или върху плоча без допълнителна мазнина.
  • 1 супена лъжица ситно накълцан лук
  • 2 супени лъжици брашно
  • 1/2 чаша мляко
  • 1/4 чаена лъжица сол
  • Щедра щипка индийско орехче
  • Черен пипер на вкус
  • 2 супени лъжици масло за пърженето.

Приготвяне

Сложи брашното в купа и го разбий с яйцата като ги добавяш едно по едно. Добави млякото и разбий добре. Подправи със сол и пипер и малко индийско орехче. В сместа добави и бекона и лука и отново разбъркай.

Загрей незалепващ тиган на средна температура и разтопи половината от маслото. Налей половината от яйчената смес. След като започне леко да покафенява отдолу, обърни омлета и запечи и другата страна. Изсипи готовия палачинковиден омлет в чиния и повтори процедурата с другата половина от сместа.

Накрая навий двата омлета на палачинки и ги разрежи на парчета с големина по твой избор. Този омлет е страхотно предястие. А за по-атрактивно поднасяне можеш да разрежеш палачинките на кръгчета с дебелина около сантиметър и да забодеш всяко с клечка за зъби. И още нещо – след като сме на немска вълна, поднеси омлета с хубава и ароматна пшенична бира.

Да видим как правят омлет в Азия

След като посетихме Южна Америка и Европа, предлагаме да проверим една от омлетените традиции на Азия. За тази проверка се нуждаем от:

  • 6 големи яйца
  • 1/2 чаша мляко
  • 1/2/ чаена лъжица черен пипер
  • 1 чаена лъжица растителна мазнина
  • 1 чаша сварен и отцеден бял или кафяв ориз
  • По една супена лъжица ситно накълцани морков, червена чушка, гъби по избор, листа зелен лук
  • 1 ситно нарязана скилидка чесън
  • 1 супена лъжица соев сос

Приготвяне

Лекичко разбий яйцата, млякото и черния пипер. Загрей олиото на средна температура в 20 сантиметров незалепващ тиган. Сложи в мазнината всички останали съставки без соевия сос като разбъркваш докато зеленчуците станат хрупкави. След това добави и соевия сос, разбъркай и изсипи в купа зеленчуковата смес.

После намазни леко тигана и отново го загрей на средна температура. Налей около половин чаша от яйчената смес. И сега идва сложното – нужно е много бързо да разклащаш тигана напред назад над котлона и в същото време  с вилица да побутваш несготвените яйца към по-тънките зони на омлета. След като сместа е добре разпределена, остави омлета на огъня докато започне леко да покафенява отдолу. Накрая разпръсни около четвърт чаша от ориза и зеленчуците върху едната половина от омлета и захлупи с другата страна. Повтори тези действия докато продуктите ти свършат.

С това засега приключваме омлетената ни обиколка из света. И ако тези интернационални рецепти са ти харесали, виж как да си направиш Имам-баялдъ с латиноамерикански привкус. И не забравяй да се абонираш за „Знам да ям“, разбира се.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми