С подкрепата на

Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Време е за уютни вечери на топло у дома с вкусна храна. A какво по-домашно от това да си опечем сами хляб? Подготвили сме ти лесна и бърза рецепта, която можеш спокойно да приготвиш у дома дори и да нямаш никакъв опит.

Ето какво ти е необходимо, за да започнеш.

Продукти

  • 1 опаковка мая
  • 4 чаши гореща вода, загрята до 110 °
  • 3 супени лъжици захар
  • 1 супена лъжица сол
  • 2 супени лъжици олио
  • 6  чаши и половина универсално брашно

Съставките са много прости и могат да се намерят във всеки магазин, но сме сигурни, че ги имаш и у дома. Запретни ръкави! Започваме да замесваме.
 
Стъпка 1
В голяма купа разтвори маята в топлата вода. Добави захарта, солта, олиото и три чаши брашно. Разбъркай до получаването на гладка консистентна смес. Постепенно добавяй чаша по чаша брашно и разбърквай до получаването на меко тесто.

Стъпка 2
Поръси плота с брашно и меси получената смес около 8-10 минути до гладко тесто. Постави го в леко намаслена тавичка и го остави да втаса в топло помещение за час и половина до удвояване на размера.

Стъпка 3
След като тестото втаса, раздели го на две и оформи равни по големина топки. Остави ги да престоят около 45 минути, за да до удвоят размера си.

Стъпка 4
Загрей фурната на 250 градуса. В две форми/тавички постави двете топки тесто. Печи до златисто кафяво около 40-45 минути.

Вече имаш вкусен домашен хляб, на който можеш да се наслаждаваш с масло или лютеница. Можеш и нея да си приготвиш лесно у дома. Опитай някоя от нашите рецепти, които взехме назаем от бабите ни.

Ако ти харесва да печеш хляб и искаш още перфектни резултати в печенето,  можеш да си вземеш и хлебопекарна. Ако не искаш да изпуснеш нещо интересно, абонирай се за Знам да ям тук.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми