С подкрепата на

Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Виена е един от най-вкусните градове в Европа. Там храната е изкуство и днес ще ти представим няколко шедьовъра като емблематичния виенски шницел, ароматното виенско кафе, неповторимата торта „Захер“ и още няколко изкушения за кулинарния турист. И за финал ще ти поднесем рецептата за класическия шницел.

Емблематичният шницел

Главното месно блюдо във Виена и нейна кулинарна емблема е виенският шницел – свински котлет, с панировка от яйца и галета. И пак не е това, което у нас упорито ни убеждават, че е. Ами да, просто е различен и виенските ресторанти като че ли се съревновават кой ще го приготви по-добре. Дори не се опитвай да поръчаш нещо друго за хапване, преди да видиш шницела – той е огромен, обикновено заема цялата чиния.
Казват, че виенският шницел всъщност произхожда от своя италиански събрат - панираният котлет по милански, и нищо чудно, тъй като през XVII в. Виена е под силното влияние на италианската култура и начин на живот. През XVIII в. пък за виенчани става модерна френската кухня. И чак в края на същото това столетие терминът „виенска кухня” се появява за пръв път в едни немски готварски книги.

Най-известното кафе в Европа

Помниш ли още от детството си вълшебната фраза „виенско кафе”? Да, столицата на Австрия е пълна с кафенета, първото от които е открито още през XVII век. Казват, че навика да пият кафе виенчани си донесли от Турция. Но именно във Виена са измислили да слагат в кафето сметана. Градът ухае на кафе. На централния площад дори обикалят нещо като мотопеди, които успешно могат да се нарекат „еспресомобили”, защото са с кафемашини, вместо седалки, от които вятърът разнася упойващия аромат под носа на изморените туристи. Но ако искаш да изпиташ на 100% насладата от виенското кафе, по-добре седни в някое от уютните кафета. Там ще ти го сервират върху метална чинийка с каничка неподсладена бита сметана - ама истинска. В Австрия млечните продукти са издигнати в култ и няма опасност да попаднеш на химии и заместители.

Тортата Захер, разбира се!

Във Виена има още един култ – към всевъзможните кифлички, кроасани, торти и сладкиши. И най-известната от тях е тортата Захер – фирменият сладкиш на прочутата едноименна сладкарница в хотела със същото име. Тортата на пръв поглед представлява шоколадов пандишпан с конфитюр, покрита с шоколадова глазура, която уж сервират и на много места в България. Но май не е съвсем така. Тук я правят по оригинална рецепта, която вече над 180 години се пази в строга тайна – в сейф, до който имат достъп само отбрани наследници от фамилията на Франц Захер, основателят на легендарното място. Сладкарница Sacher се намира в сърцето на австрийската столица, срещу Виенската държавна опера. Ще я познаеш по неизменната опашка от туристи отпред, които търпеливо чакат реда си да опитат един от най-известните сладкиши в Европа. Колкото и да е странно, цените в Sacher не се отличават особено от тези в другите стотици незнайни сладкарници в града.

Малко назаем, но и чисто самобитно

Заради близостта на Австрия с Германия и Чехия, съответно и във Виена са застъпени печеният свински джолан, кнедлите – от грис или от черен дроб, киселото зеле и хряновият сос, а като наследство от Австро-Унгарската империя виенчани все още похапват гулаш.

Все пак не бива да се твърди, че Виена няма свой собствен почерк в кулинарните традиции. Пример за това са ястията с телешко, на което тук обръщат специално внимание при варенето. Традицията в приготвянето му идва от император Франц Йозеф, който е обичал това месо именно варено. В миналото във Виена дори имало няколко ресторанта, посещавани от аристокрацията, които предлагали  месо от различни части на телето, всяко варено по специфичния за него начин.

И бираааа

Ако си любител на пивото, за теб Виена ще е Раят. Австрия произвежда над 360 различни марки бира. Тук ще намериш много и от светлата лагер, и мерцен – светла и тъмна, и по-слабата цвикел, и силните бок и допелбок, и коледна бира, и вайс бира, и щайн бира... Пивото наистина е за всеки вкус и всеки джоб. А виенчани най-много се гордеят със своя запазен стил при производството на виенския лагер.

И класическа рецепта за финал

Започнахме с разказ за прочутия Виенски шницел а ще завършим с класическата рецепта за приготвянето му.

Продукти:

  • 200-250 г телешко месо. Според някои най-вкусните шницели стават от вайсбрат - кръглият мускул на бута, който се нарича още „фалшиво филе“. Според други – от месото на лопатката. Оставяме избора на теб.
  • 1 яйце
  • брашно
  • панировка (галета или натрошени сухари). Виенчани използват за панировка не галета, а обикновени трохи от изсъхнали кифлички. Така че, можеш просто да натрошиш филия от добре изсъхнал хляб или питка и да оваляш в него шницела.
  • прясно мляко
  • олио
  • сол
  • черен пипер

Нарежи месото напречно на влакната на парчета с дебелина около 2.5-3 сантиметра. Начукай старателно с чук за пържоли, докато дебелината на парчето месо стане 3-5 мм. След това го посоли, може да му сложиш и малко пипер, и го оваляй в брашното. Яйцето се разбива, посолява се и му се добавят една супена лъжица прясно мляко и една чаена лъжица олио. Разбъркай добре сместа, потопи шницела в нея от двете страни, след което добре го оваляй и внимателно премахни излишната панировка.

Изпържи шницела в добре загрято олио до получаване на златиста, хрупкава коричка (при ядене тя трябва лесно да се отделя от месото). Излишната мазнина отстрани със салфетка и веднага постави готовия шницел в затоплена чиния. Във Виена поднасят шницела чист, без никакви сосове, само с резенче лимон отгоре. Гарнитурата обикновено е салата от варени картофи в отделна чиния.

С този вкусен комплимент завършваме кулинарната си разходка из Виена. И ако така или иначе си решил да отскочиш до една от перлите на Централна Европа, защо не се разходиш и до Прага или Флоренция, които не са особено далече, а предлагат страхотни ястия за гастронавтите?

Вижте още

Невероятният вкус „море и планина”

Барселона примамва кулинарните пътешественици с изненадващи комбинации, предизвикващи сетивата

В Барселона буквално на всяка крачка множество ресторанти, кафета и сладкарници изкушават жад

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми