Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Тиквите дебнат отвсякъде – изкушаващо ароматни и неустоимо вкусни... и супер полезни. И понеже не можем да устоим на вида на купчините оранжеви дарове на есента, ти подготвихме едно цяло меню с тиква – страхотна салата, месо в тиква и класиката баница с тиква. Салата става много бързо, основното иска време за печене, а баницата си е играчка, макар, че и там успяхме да съкратим времето.

Салата с печена тиква

Тази салата е страхотна разядка, а може да се използва и за гарнитура на печени меса.

Необходими са ти:
• Почистена и нарязана на кубчета тиква
• Червен лук
• Сол
• Зехтин
• Винен оцет
• Зелени подправки
• Микс от ядки – слънчогледови, начукани на едро лешници и бадеми и въобще всичко, което обичате.

При работата с тиква най-много време отива за почистване и нарязване. Затова просто си купете готова почистена тиква – хем ще спестите време, хем няма да се чудите какво да правите с цял тиквище.

За да приготвите салатата загрейте фурната на 180-190 градуса. Застелете тава с хартия за печене и наредете парчетата тиква на един ред. Поръсете ги със сол и зехтин и печете около 25 минути докато омекнат и започнат да покафеняват.

През това време накълцайте на дребно лука, разбъркайте го със зехтин, оцета и нарязаните на дребно зелени подправки. Ако искате свежест, използвайте магданоз и малко мента. За пикантност сложете джоджен.

Прехвърлете тиквата от тавата в купа, залейте с дресинга и разбъркайте. За финал поръсете с микса от ядки.

Пълнена тиква

Тази рецепта е пиршество за месоядните почитатели на гювеча. Е, в този случай вместо глинен имаме тиквен съд.

Продукти:
• Една тиква.
• Месо – телешко, пилешко и свинско. Може микс от трите, а може и само едно – въпрос на вкус.
• Нарязани на едро моркови и картофи.
• По една консерва боб и грах.
• Подправки на вкус.

За приготвянето овкусявате месото с избраните подправки (сол, червен и черен пипер, соев сос, чили сос или каквото обичате) и го оставяте настрана. Докато то си почива отрязвате капачето на тиквата и хубаво я изчиствате от семките. Ако имате време и нерви, можете да издълбаете и част от месестата част, за да отворите повече място за пълнеж. След това пълните кухината с месото и зеленчуците, захлупвате капака и забравяте цялата тази прелест в умерена фурна за час и половина в загрята на 200 градуса фурна. И не се учудвайте, че няма течности – тиквата ще пусне достатъчно сок.

След като извадите ястието от фурната му дайте 20 минути да си почине и да се охлади, а после... после всичко е наслада. Към този тиквен „гювеч“ много добре си подхожда чаша хубаво червено вино.

Бърз тиквеник

Не споделяйте тази наша импровизация с бабите си, защото ще хванат точилката и ще ви подгонят за оскверняване на традицията. Но пък днес нямаме време да стържем огромни количества тиква, навиваме кори и така нататък. Затова решихме да оптимизираме процесите.

Продуктите са:
• Фини кори за баница;
• Нарязана и изчистена тиква;
• Захар на вкус;
• Канела на вкус;
• Настъргана ябълка;
• Стафиди;
• Орехи.

За начало хващаме вече споменатите парчета изчистена тиква и ги пускаме за 10-ина минути във вряща вода да омекне. Отцеждаме и с пасатора правим тиквата на пюре. Смесваме пюрето с останалите съставки. И го отделяме настрани. Остава да „сглобим“ тиквеника.

Хващаме една тава и на дъното слагаме две кори. Отгоре поръсваме малко разтопено масло и разстиламе от тиквената смес. Повтаряме процеса докато свърши сместа. Най-отгоре слагаме още две кори, заливаме с масло и захар и печем 30 минути на 180 градуса. И готово – бърз и вкусен тиквеник.

Ето как можем да приготвим цяло меню с тиква. А ако искате и една супичка към него, вижте и нашите предложения за крем супи. Припомнете си и защо обявихме тиквата за царица на есента и не пропускайте да се абонирате за „Знам да ям“.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми