Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Крекерите са супер здравословни и може да се хапват на закуска или като междинно хранене за повече енергия. Комбинират се със свежи плодове и зеленчуци, с крем сирена, с шунка и морски дарове – въпрос на желание и импровизация. Хубаво е, че можеш бързо и лесно да си ги приготвиш сам, а ние сме ти приготвили три страхотни рецепти.

Любимите на малки и големи крекери са били изобретени напълно случайно. В края на XIX в. един английски сладкар се разсеял и забравил във фурната обичайните бисквити, които приготвял всеки ден. Резултатът? Изваждайки ги от фурната, установил, че те се чупели със силен шум. Но пък били страшно вкусни. Оттам дошло и името крекери – от английската дума crack – „пукам“, „пращя“. Както често се случва с нещо, направено не както трябва, крекерите се превърнали в ново, любимо хапване за бедни и богати и скоро станали масова храна.

Солени крекери със семена

Продукти:
200 мл много студена вода
100 мл олио
1 ч.л. морска сол
щипка бакпулвер
2 ½ чаши брашно (най-добре е да се смесят 1 ½ - 240 г, чаша пълнозърнесто или ръжено брашно и 1 чаша – 160 г, пшенично брашно)
сушен копър
½ с.л. ким
2 с.л. сусам
2 с.л. ленено семе
В брашното добави солта и бакпулвера, а в студената вода сложи олиото. Излей водата с олиото в брашното и замеси еластично тесто. Смеси подправките и семената, разстели на масата стреч фолио и ги изсипи равномерно върху него. След това разточи отгоре тестото на тънка кора и го нарежи на формички – примерно на ромбове. Обърни го наобратно и премахни фолиото – семената трябва да са залепнали върху тестото. Загрей предварително фурната на 180 градуса, постави крекерите в плоска тава и печи около 20 минути.

Крекери със сушени домати и чесън

Продукти:
2 чаши пшенично брашно
100 г студено масло
1/2 чаша нискомаслена сметана
1/2 с.л. захар
щипка бакпулвер
щипка сол
щипка прясносмлян черен пипер
шепа сушени домати
1 голяма или 2 малки скилидки чесън
Разбъркай в купа брашното, бакпулвера, солта и черния пипер. Нарежи студеното масло на кубчета, прибави го в купата и разбий с миксер с приставката с ножа или с пасатор до получаване на смес на трохи. Добави сметаната и бързо омеси тестото с ръце, които преди това си намокрил със студена вода. Нарежи сушените домати на парченца и ги смеси със счукания (или нарязан на дребно) чесън и ги добави в тестото, като ги омесиш добре вътре. На набрашнена повърхност разточи тестото на лист около 1,5 см, нарежи на формички и ги постави в плитка тава върху хартия. Печи в предварително загрята фурна на 220 градуса 10-15 мин., докато крекерите станат златисто-кафяви.

Вместо със сушени домати и чесън можеш да направиш тези крекери с: кашу и моцарела; маслини и босилек; пармезан и магданоз… Или с каквито други съставки поискаш – развихри въображението си!

Овесени крекери с моркови и шоколад

Продукти:
4 чаши овесени ядки
2 чаши настъргани моркови
4 яйца
½ чаша мед
½ чаша кафява захар
1 чаша малки парченца черен шоколад
1 чаша начукани на едро орехи
3 ½ чаши брашно
2 ч.л. сол
1 ч.л. сода бикарбонат
1 пакетче ванилия (0,2 г)
Разбий с миксер маслото и захарта, добави меда и разбъркай. Разбий яйцата и ги прибави към сместа, заедно с ванилията и морковите и разбъркай добре. Отделно забъркай в купа овесените ядки, брашното, содата и солта и ги добави заедно с парченцата шоколад към другите съставки и отново разбъркай. Готовото тесто покрий с капак и остави да престои в хладилника няколко часа. Със супена лъжица загребвай от тестото и слагай на разстояние около 5 см в плитка тава, намазана с масло. Печи в предварително загрята фурна на 190 градуса 13-15 минути.

Както видя, крекерите се правят супер бързо, а в същото време са диетична и здравословна храна. Също като страхотните протеинови палачинки, за които сме ти разказвали. А в „Знам да ям“ има още много такива рецепти и за да не ги изпускаш, ти предлагаме да се абонираш.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми