Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Обичаш сладкишите, но как през лятото да включиш фурната и температурата в кухнята ти да стигне пустинни стойности? Ето защо ти предлагаме три страхотни варианта на вкусни летни десерти без печене. Процесът е лесен, а резултатите – възхитителни.

Нежен фъдж

Първата рецепта е за изкусителен фъдж. За тези, които не знаят, фъдж е мек, много сладък десерт с интензивен ванилов или какаов вкус. Основата му най-често е захар, масло и прясно мляко, като в класическата рецепта тази смес се загрява до 113-116 градуса. Произходът на сладкиша е американски. Казват, че първият фъдж се получил случайно – от слепване на няколко партиди карамелени десертчета (оттам идва и името му – от анг. fudge – скърпвам, скалъпвам).

Продукти:
180 г размекнато солено масло
½ чаша подсладено кондензирано мляко
¼ ч.ч. гъста сметана
2 ч.л. ванилов екстракт
1/3 ч.ч кафява захар
1 ¼ чаши брашно
3 чаши пудра захар
1 ч.ч. натрошен шоколадов чипс или парченца шоколад

Приготвяне:
Разбий в блендер на средна степен маслото, сметаната и кондензираното мляко. Добави ванилията и разбъркай отново, после кафявата захар и отново разбий на средна степен до получаване на еднородна смес. Постепенно добави брашното и пудрата захар. Накрая добави шоколадовия чипс и разбъркай внимателно. В плитка тава постави хартия за печене и излей отгоре сместа. Остави да престои в хладилник 2 часа.
Интензивният, сладък вкус на фъдж върви с чаша газирана вода с няколко резенчета лимон и стрък мента. Или с някое от нашите здравословни смутита. А ето и следващото ни предложение за летен десерт без печене:

Лека вишнева торта

Продукти:
500 г извара
500 г сметана
500 г вишни
500 г захар
200 г захаросани бисквити
100 г масло
50 г желатин

Приготвяне:
Натроши бисквитите на средно големи трохи и ги смеси с предварително разтопеното масло. Оформи сместа и я разстели като блат във форма за торта.
Разтвори желатина в 400 г вода и го остави да набъбне. Приготви крема, като разбиеш сметаната с изварата и захарта до получаване на еднородна смес, добави желатина и разбий отново. Изчисти костилките на половината от вишните и ги разбий в блендер докато станат на пюре. Изсипи вишневото пюре в крема и разбъркай. Залей с получената смес блата остави в хладилник, докато се желира. Накрая извади тортата от хладилника, украси с останалите вишни.
Вкусът на вишните се съчетава перфектно с този на кафето, затова поднесете на гостите си парчето торта с бяло или черно фрапе. Преди това можеш да се запознаеш с полезните свойства на кафето и митовете за него.

Лимонов десерт

Продукти:
¼ чаша ситно счукани орехи
1/2 чаша брашно
1 с.л. кафява захар
4 с.л. разтопено масло
230 г крема сирене
1 чаша пудра захар
230 г студена бита сметана
100 г лимонов пудинг на прах
3 чаши прясно мляко

Приготвяне:
Приготви си стъклени чаши, в които ще приготвиш десерта. В кухненски комбайн смели орехите, брашното, кафявата захар и разтопеното масло до получаване на еднородна смес. Сложи във всяка чашка от получената смес, така че да покрие хубаво дъното. Разбий с миксер крема сиренето и студената бита сметана, като постепенно добавяш пудрата захар. Изсипи от тази смес до средата на всяка чаша. После разбий пудинга на прах и млякото докато сместа се сгъсти. Добави и тази смес в чашките, докато се напълнят. Завърши десерта с малко от битата сметана и поръси със счукани орехи.
Поднеси лимоновия десерт с пенлива джинджифилова лимонада. Към рецептата за класическа лимонада просто прибави джинджифилова запарка от 100 г резенчета от полезния корен, сварени 500 г вода за 30 мин.

И така, това бяха нашите предложения за бързи и вкусни десерти без печене. А ето и още малко домашни летни изкушения.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми