Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Гаспачото, прочутото испанско ястие, с право е в челните места по популярност на студените супи в света. За приготвянето му се използват само сурови съставки: селъри, краставица, чесън, чушки (обикновено зелени), зехтин, домати, оцет. Днес ще ти разкажем как да си приготвиш трите основни вида гаспачо.

Според различните рецепти степента на смилане на съставките може да бъде различна – от гъста течност с плътна консистенция  до ситнонарязана „течна салата“. В съвременната си версия гаспачото се сервира като супа, но в селата на Андалусия, както едно време, това блюдо продължава да се поднася след основното ястие. В тази испанска област често приготвят голяма кана гъсто гаспачо, която се слага в хладилника и цялото семейство утолява жаждата си през деня, като разрежда част от вкусната смес със студена вода.

Кои са основните видове?

Вариантите да се приготви известната студена супа са стотици, ако не и хиляди. Въпреки това базовите съставки са неизменни: хляб, чесън, зехтин, сол и оцет. Оттам нататък можем да разделим гаспачото на три основни вида: червено, бяло и зелено.

  • Червеното гаспачо се прави от домати. Ако ги обработваш с пасатор, трябва да го правиш възможно най-бързо, на висока скорост, докато добавяш зехтина. Така супата ще запази свежия си, червен цвят, а не да варира в различни нюанси на оранжевото.
  • За бялото гаспачо не са необходими домати, а бадеми. Особеността е, че те трябва да са киснати във вода минимум два часа или да са бланширани. Може да се ползват и кедрови ядки.
  • Зеленото гаспачо се приготвя от зелени чушки и ситно нарязани зелени подправки: босилек, магданоз, мента. Вместо чушки, може да се използва маруля.

Без да навлизаме в подробности за регионалните рецепти, можем да кажем, че всяко село има свой вариант, с претенции, че той е оригиналният и единствено верният. Следователно можеш спокойно да импровизираш, приготвяйки испанската студена супа.

Ето и нашите предложения за трите вида гаспачо:

Класическо червено гаспачо

Най-популярната вариация на гаспачо се прави от:
6 домата (среден размер)
2 краставици
1 червена чушка
1 малка глава лук
1 стрък селъри
2 филии стар хляб
2 скилидки чесън
100 г зехтин
1 с.л. оцет (или лимонов сок)
минерална вода
сол на вкус

Доматите се слагат за няколко минути във вряща вода, за да се обели после люспата им лесно. Краставиците се обелват и режат на парчета, чушката се почиства от семената и също се реже на парчета, както селърито и лукът. След което всичко се пасира на пюре. Чесънът, зехтинът, оцетът и хлябът, накиснат предварително във вода и изцеден след това, се правят на пюре и се добавят към другата смес. Пожелание може да се добави минерална вода, за да се разреди супата. Оставя се в хладилника няколко часа, за да се охлади добре.
Може да се украси с пресен босилек, нарязана люта чушка за разкош или да се поднесе с добавка крутони.

Зелено гаспачо

Ако искаш да си го направиш, си приготви:
2 големи зелени чушки
1 водна чаша преварена, ледена вода
2 скилидки чесън
2 с.л. бяло сухо вино
4 краставици
1 връзка магданоз
2 филии стар бял хляб
8 с.л. зехтин
сол на вкус

Хлябът се накисва в ледената вода и се оставя 10 мин. да престои, изважда се и се изстисква от водата. Краставиците се обелват, чушките се измиват и почистват от семките и всичко се нарязва на малки кубчета. Магданозът също измива и се нарязва. Всичко това, плюс чесъна, се пасира, добавят се зехтинът, виното и водата, посолява се и отново се пасира. Охлажда се допълнително за няколко часа в хладилника и се поднася се в чаша или малка купичка.

Бяло гаспачо

За тази рецепта, са ти необходими:
110 г смлени бланширани, или киснати във вода бадеми
4 филии стар бял хляб
2 скилидки чесън
100 мл зехтин
100 мл ледена вода
50 мл ябълков оцет
сол на вкус

В кухненски робот се пасират бадемите, чесънът и солта. Добавя се накиснатият във вода и изцеден хляб и на бавна скорост се наливат зехтинът и оцетът до получаване на гладка смес. След това се долива ледената вода и се разбърква. Получената смес се охлажда в хладилник за няколко часа и пожелание й се прибавя допълнително студена вода за получаване на по-рядка консистенция.

А ето какво още е вкусно и полезно в летните горещини. И за да не изпускаш страхотните ни рецепти, ти предлагаме да се абонираш за „Знам да ям“.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми