С подкрепата на

Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Лятото е към своя край, а с него и изобилието на свежи и сочни плодове. Есенният вятър някак естествено ни подсеща да посегнем отново към шоколада и бисквитите. Ако обаче искаш да хапваш по-засищащо и щадящо фигурата сладичко, най-добре си го приготви вкъщи. Днес ти представяме три лесни и бързи ниско въглехидратни рецепти за десерт.  

Крем от шоколад и лешник
 
Вместо да бъркаш в буркана с течен шоколад, забъркай този крем, който се разтапя в устата. Можеш да го използваш за глазура на пресни плодове или оризовки. А в комбинация с протеиновите палачинки ще имаш енергия за всички задачи за деня.  Трябват ти точно пет минути.

Продукти:
50 гр лешници
20 мл кокосово масло (разтопено)
10 гр масло
2 чаени лъжички неподсладено какао на прах
Ванилия на вкус

Ако използваш сурови лешници, опечи ги до постигане на златист цвят. Внимавай, защото бързо загарят. Изчакай ги да изстинат. Постави ядките на разстлана кухненска хартия и разтъркай, докато не паднат повечето кафяви корички. Сложи лешниците и остатъка от съставките в блендер или кухненски робот и разбий, докато достигнат желаната консистенция. Колкото по-дълго разбиваш, толкова по-гладко ще става, а някои обичаме хрупкави парченца ядки в шоколада си.

Плодов замразен йогурт

Хапва ти се нещо по-полезно от сладолед? Ако имаш пет минути, замразени плодове и едно кисело мляко- десертът ти е готов. Киселото мляко е всеобщ фаворит, когато става дума за храна, с която лесно да намалиш обиколката на талията си и да помага за храносмилането.  Това е и прекрасна алтернатива, ако искаш да приготвиш нещо здравословно за всички вкъщи (рецептата е за четири порции).

Продукти:
4 чаши замразени плодове по избор (ягоди, малини, боровинки, праскови, манго)
3 супени лъжици сироп от агаве, мед или друг подсладител
½ кофичка кисело мляко (с масленост по избор)
1 супена лъжица сок от лимон

Сложи всички съставки в блендер или кухненски робот. Разбий, докато не се получи кремоообразна смес (около пет минути). Хапни веднага или затвори в кутия и прибери във фризера за по-късна консумация (до един месец).

Бадемови курабийки

Бадемите са богати на витамин Е, растителен протеин и Омега 3 мастни киселини. Не само не нарушават диетата, но заздравят кожата като унищожават вредните свободни радикали. Италианското име на тези курабийки е Brutti-Buoni, което в превод означава “грозни, но добри.“ А как само вървят със сутрешното еспресо….

Продукти (30 курабийки):
2 чаши сурови цели лешници
½ чаша сурови кедрови ядки
¾ чаша захар
3 белтъка от големи яйца, леко разбити
½ чаша брашно
щипка сол

Загрей фурната до 175 градуса и си подготви два големи листа хартия за печене. Сложи бадемите и кедровите ядки в малка тавичка и опечи за около 8 минути (ще разбереш кога са готови по аромата). Остави да изстинат за около 5 минути и сложи в кухненския робот. Добави захарта и бъркай. Изсипи в купа и добави белтъците, брашното и солта. Бъркай до смесване. С мокри ръце направи от тесто топки с размерите на орех (около една супена лъжица) и ги сложи върху хартията за печене. Натисни всяка топка отгоре, за да се сплеска леко. Печи около 12-14 минути, за да остане сочна сърцевината.

За ниско въглехидратна диета горещо препоръчваме да замениш обикновеното брашно  с такова от бадеми. А ако вече си сложил престилката, защо не опиташ и тези нестандартни подправки за сладкиши.

Вижте още

С какво топ сладкарите заменят захарта?

Сладко-здравословен разговор с Ради Стамболов и Борислав Екзархов за децата, лакомствата и… суши

С какво да заменим захарта? И всъщност, необходимо ли е? А да даваме ли сладко на децата?

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми