Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Домашните кино вечери са страхотно преживяване. Но освен с хубав филм или мач, те вървят обикновено и с обилно похапване на уж безобидни мезенца, които най-подло се лепват на талията и бедрата. И понеже и ние обичаме да се заседяваме пред телевизора намерихме няколко страхотни идеи за домашни вкусотии, които са ОК за фигурата ни.

Ананас с прошуто

Тази солено-сладка комбинация е направо пристрастяваща. Е, не върви с бира, но пък е невероятна добавка към бяло вино или розе. А ето и как се прави.

Продуктите са:

  • 1 ананас. Можеш да си купиш свеж от магазина или да ползваш плодовете от консерва.
  • 1 опаковка прошуто или хамон от 80-100 грама. Ако не ти допада интензивният им вкус, можеш да ползваш качествен бекон.
  • Половин чаша сок от ананас
  • 2 супени лъжици кетчуп
  • 1 супена лъжица оцет
  • Четвърт чаена лъжичка чесън на прах
  • 1 и половина чаени лъжички царевично нишесте
  • 1 накълцана на дребно чушка халапеньо. Можеш да ползваш и парченца от консерва.

Приготвянето е супер лесно

Включи фурната да загрее на 200 градуса и застели голяма тава с хартия за печене. През това време обели и изчисти ананаса. Идеята е от половин плод да получиш 24 еднакви по размер хапки. Ако ползваш прошуто, разрежи парчетата по дължина на три еднакви ленти. И ги разрежи през средата. Така би трябвало да имаш и 24 лентички месо. С тях увий хапките ананас и ги сложи в тавата. Печи 15-20 минути. За това време прошутото ще започне да се запича, а ананасът ще се карамелизира и ще стане невероятно сладък и ароматен.

Междувременно смеси в малка купичка сокът от ананас, кетчупа, оцета, царевичното нишесте и чесънът на прах. Загрей мазнината на средна температура в малка касерола. Добави чушлетата халапеньо и разбърквай една минута. Добави сместа от купичката и остави всичко да заври. Готви 1-2 минути докато течността започне да се сгъстява. Сервирай ананасовите хапки със соса като предварително забодеш във всяка по една клечка за зъби.

„Пържено“ авокадо с пикантно айоли

Това „пържено“ на фурна авокадо е невероятно кремообразно и нежно. А потопено в пикантен сос ще предизвика експлозия от вкусове.

Продуктите са:

  • 2 бр. твърдо авокадo, т.е. да не е презряло. Изчисти го и го нарежи на полумесеци с дебелина около сантиметър.
  • Половин чаена лъжичка сол
  • Четвърт чаена лъжичка смлян пипер
  • 1/3 чаша брашно
  • 2 леко разбити яйца
  • 1 чаша галета
  • 1/3 чаша майонеза
  • 1 кисело мляко

Включи фурната да загрее до 220 градуса и намасли голяма тава. Подправи резените авокадо със сол и пипер и после направи класическа панировка като последователно ги оваляш в брашно, яйце и галета. След галетата леко притисни, за да залепне и ги нареди в тавата. Ако имаш пулверизатор, можеш леко да напръскаш парчетата с мазнина, за да не прегорят. Остави ги да се пекат 25-30 минути.

През това време приготви соса. Просто вземи половин кофичка гъсто кисело мляко, добави му 2-3 супени лъжици майонеза и една чаена лъжичка горчица и добави от любимия си лют сос на вкус. Можеш да ползваш няколко капки табаско, малко повече азиатски сладък чили сос или дори марината от бурканче люти чушлета. И готово – имаш вкусно, забавно и полезно ястия.

Пилешки хапки в бадемова панировка

Тези страхотни пилешки хапки не са в традиционната панировка, която прилича на тесто за палачинки. Ще ги направим в бадеми и пълнозърнесто брашно, а после ще ги изпечем до перфектност. Така мазнините ще са наполовина в сравнение със стандартните пилешки хапки.

За да ги направиш си приготви:

  • 500 грама пилешки гърди
  • Половин чаша филирани бадеми
  • 1/4 чаша пълнозърнесто брашно
  • Половин супена лъжица червен пипер
  • Половин чаена лъжичка чесън на прах
  • Половин чаена лъжичка горчица на прах (има я във всички по-големи магазини)
  • 1/4 чаена лъжичка сол
  • Щипка смлян черен пипер
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 4 белтъка

А приготвянето е детска игра:

Загрей фурната на максимална степен, около 240 градуса. Застели голяма тава с хартия за печене и отгоре сложи намаслена метална решетка.

В блендера сложи бадемите, брашното, червения и черния пипер, солта, чесъна и горчицата на прах и мели докато бадемите станат на прах. Без да изключваш налей зехтина и разбивай докато всичко се смеси. Прехвърли сместа в дълбока и широка чиния.

В друга чиния разбий белтъците. В тях сложи нарязаните пилешки гърди и разбъркай добре. После оваляй всяка хапка в сухата смес и я сложи на решетката. Печи 20-25 минути докато хапките добият златисто кафяв цвят. Можеш да поднесеш тези здравословни хапки със сос по избор или със зеленчуци на пара.

Поднесохме ти три здравословни ястия, които можеш да похапваш без угризения пред телевизора. И ако идеите са ти харесали, можеш да видиш как се комбинират футболът и здравето. А и не забравяй да се абонираш за „Знам да ям“, за да не изпуснеш други вкусотии.

* Снимки: eatingwell.com

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми