Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Заради прекрасната, вкусна и завладяваща храна милиони хора са влюбени в Италия. И ние сме от тях и затова днес решихме да ви разкажем за любимите си ястия от най-апетитната област на страната – Тоскана.

Наистина любовта може да те удари като чук и да не те пусне цял живот. Някои срещат човека, с който да изкарат живота си, други откриват призванието си, а трети – усещанията, които им носят неимоверна наслада. Последното може да е от всякакъв вид, но това, което ни покори е храната от Тоскана. Обичаме всичко, което е сварено, изпечено, опушено или ферментирало от сърцето на Италия и можем да се връщаме там отново и отново и да се откриваме щастието в чиния. А ако сме и в компанията на любим човек, достигаме до Нирвана. Затова днес ще ви разкажем какво задължително да хапнете, ако сте решили да отскочите за няколко дни до Флоренция и околностите ѝ.

Улична храна

Не, това не е пица на парче. Говорим за наистина типични ястия, които се предлагат по улиците на един от най-красивите градове в Европа от столетия. И започваме със… сандвич. Но не какъв да е, а от телешко шкембе. Ние хапваме този продукт под формата на лютата чорба или в масло, а флорентинците в хлебче с паста от всякакви треволяци. Това безмерно удоволствие се нарича лампредото.

То се прави като шкембето се вари дълго с много добавки. Най-важната е целината, която се слага на големи стръкове и парчета от корена. Както казват местните, ако в тенджерата не сложиш целина, няма да стане. Освен нея има лук, моркови, червен пипер… Шкембето се готви дълго на бавен огън и става безумно крехко.

И един съвет от нас. За да бъде усещането съвсем автентично, не влизайте в ресторантите за туристи по центъра. Разходете се по малките улички на Флоренция и по площадчетата се оглеждайте за каравани, на които пише Lampredotto. Те предлагат страхотна улична храна, доказателство за което са местните, които обядват на крак до караваните. И съвсем по италиански пият по чаша вино. Точно така, дори и подвижната кухня предлага вино на чаши. А имат и големи хладилници, в които кротко се охлаждат местни бирички.

Пържола 45-и номер

В Тоскана телешкото е на огромна почит. А местните са най-известни със своя T-Bone стек. Да, той може да се хапне във всеки грил ресторант по света, но там приготвянето му е изкуство.

Първо, има нещо особено в телетата, които пасат по тосканските ливади. Те са стара местна порода, която е запазена във времето и има превъзходно месо. Второ, стековете са наистина огромни. Един спокойно може да нахрани двама души, колкото и да са гладни. Трето, приготвят се по, на пръв поглед, елементарен начин, но се постига кулинарно съвършенство.

В Тоскана ще ви поднесат стека полусуров само с малко зехтин и едра сол отгоре. Така ароматите на месото ще се разкрият в най-пълна степен. Не че няма да ви го препекат, ако настоявате, но така ще предизвикате възмущението на готвача и има вероятност да дойде да ви пита какво не е наред и защо разваляте хубавата пържола. Това ще се случи, ако хапвате в ресторант, в който ходят местните хора. Ако сте в такъв за туристи, ще изпълнят прищявката ви с едва прикрита насмешка.

Паста

Тук няма какво да ви обясняваме. Все пак сме в Италия, където пастата е цар. Ще си позволим да ви посъветваме да не се хвърляте на познатите сосове с кайма и какви ли не добавки. Опитайте най-простата паста – с доматен сос, босилек и пармезан. Повярвайте ни, това ще ви пренесе в друг свят.

Солена торта от улицата

Продължаваме с още една прекрасна улична храна – Torta di Ceci. Всъщност „торта“ не е съвсем точно – ястието е солено. Прави се с брашно от нахут и е хрупкава отвън и невероятно мека и пухкава отвътре. Имайте предвид, че това ястие е леко пикантно. Местните го хапват в питка и му добавят няколко капки зехтин и едро смлян черен пипер. А ако искате да го опитате, най-добре се разходете до крайбрежното градче Ливорно на 80 километра от Флоренция, което е известно с най-добрата Torta di Ceci.

Вино

Няма как да не споменем прекрасните тоскански вина. Техният символ е червеното Кианти, което се среща на всеки ъгъл. Има вино от 4-5 евро за бутилка до над 50. Зависи от избата, реколтата и произведеното количество. Ако искате доста прилично Кианти в заведение си пригответе 15-20 евро. Срещу тази сума можете да получите наистина добро вино. Не пренебрегвайте и белите и розе вина. Наистина са прекрасни.

Сладолед

Един от кулинарните символи на Флоренция е Gelato – местното има за сладолед. Има го на всеки ъгъл, с всякакви вкусове, а някои „фунийки“ събират поне 500 грама. Веднъж опитали джелато няма да си помислите за друг сладолед. Ще го търсите по италианските ресторанти, където и да идете, но за съжаление, никъде няма да откриете флорентинския вкус.

И с това сладко изкушение приключваме кулинарната си разходка из Тоскана и започваме да планираме следващото си пътешествие до там. Със сигурност има много храни, които чакат да бъдат опитани и, за които да ви разкажем. Така че темата ще има продължение.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми