Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Идва времето на сушените мезета и уютните домашни вечери. А какво по-хубаво от това да изненадаш близките си с нещо вкусно, което си приготвил специално за тях? Като например уникална пастърма с ароматни подправки! Можеш сам да избереш месото, да подправиш с миризми по свой вкус и да вложиш отношение. Струва ти се, че за да приготвиш такова мезе в домашни условия, се изискват особени умения? Напротив, не е сложно и можеш да се убедиш сам с нашата рецепта за изкушаваща говежда пастърма.  

Говежда пастърма

 • 1 кг говеждо филе
 • 1 кг едра морска сол  
 • 1 с.л. едросмлян черен пипер
 • 4 скилидки чесън (или 1 с.л. чесън на прах)
 • 1 с.л. розмарин
 • 1 с.л. сушена мащерка
 • 1 с.л. сушен риган
 • 1 с.л. сладък червен пипер

Първо избери прясно месо – това е важно, защото пастърмата няма да минава термична обработка. Прясното месо има розов цвят и приятна лекосладникава миризма. За пастърма най-добре купи говеждо филе. Подправките са по твой вкус, може например вместо риган,  мащерка и розмарин да използваш само чубрица. А още вдъхновение за подправки за месо, можеш да намериш тук.

Отдели ципата на месото с остър нож. Ако парчето е цяло, може по желание да го нарежеш на 2-3 дълги парчета по продължение на жилките. Смеси в купа морската сол и черния пипер и разпредели половината от сместа на дъното на съд с капак. Сложи отгоре месото, засипи го с останалата част, затвори плътно с капака и постави в хладилник (на 3-4 градуса), за около 12 часа. От това колко време ще седи месото в сол, зависи колко твърда ще стане пастърмата.  
След това време извади месото, изплакни го от солта, подсуши го добре и го остави в хладилника открито на някои от рафтовете за още 12 часа.

Смели подправките, а чесъна смачкай с преса. Натъркай месото равномерно от всички страни с подправките и чесъна така, че да не се вижда никъде повърхността му, завий го в няколко слоя марля, но не много плътно, за да може да диша. Завържи го с канап и го остави в хладилника за една седмица. Можеш да го оставиш на някой от рафтовете, но така ще се наложи по няколко пъти на ден да го обръщаш. Най-добрият вариант е, ако намериш начин да го завържеш да виси в хладилника, без да се опира никъде, така то ще се суши без твоя намеса. Можеш да оставиш пастърмата да се суши и в мазето, в таванско помещение или на остъклен балкон – важно е мястото да е хладно, проветриво и сухо.
След една седмица вкусната домашна пастърма е вече готова за консумация. Колкото повече дни се суши, толкова по-твърда става, затова можеш да я оставиш по твой избор и 10 дни, като я проверяваш на вкус всеки ден след първата седмица. Пастърмата обаче не трябва да се суши повече от 2 седмици, иначе ще стане твърда като камък. Когато прецениш, че е готова, развий е от марлята и я сложи в найлонов плик в хладилника.
Нарежи я тънки филийки и поднеси с чаша червено вино. 

И понеже идва зима, когато месото е на мода, можеш да разбереш как да станеш майстор на перфектните ребърца.

Вижте още

Съвършената плескавица се приготвя 48 часа, а пече 12 минути

Кулинарната кралица на Сърбия е наслада за „гурмани“

Като кажем Сърбия и се сещаме за плескавици, ущипци, графче на тафче, „Урнабес“ и други вкусо

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

 • 6 приятни текстчета седмично
  (рецепта, диета, съвет или промоция)
 • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми