С подкрепата на

Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Мислиш ли си за нещо сладичко? Но искаш да е вкусно и да не развали диетата ти? Или поне не много? Няма да сбъркаш, ако заложиш на десерт, приготвен със сезонни плодове - хем е вкусен, хем полезен, хем е свеж. Предоставяме на вниманието ти три лесни рецепти за сладкиши с даровете на лятото.

Тарт с кайсии и шам-фъстък

Обичаш да си хапваш кексчета и тортички, но си мислиш, че е твърде горещо за нещо тестено? Не е точно така - този вкусен и лек тарт ще те убеди, че дори през лятото тестото може да е добра идея.
Продукти:
Една и половина чаша печен шам-фъстък
Половин чаша гранулирана захар
8 с.л. студено масло
1 яйце
1 ч.л. екстракт от ванилия
сол
обикновено брашно
1 пакет бутер тесто
6 кайсии
1 яйчен жълтък
1 с.л. течна сметана
2 с.л. нерафинирана захар
Четвърт чаша сладко от кайсии

Сложи в блендера 1 чаша шам-фъстък, захарта и маслото и смели до получаването на пастовидна смес. Към нея добави яйцето, захарта и солта и продължи смилането. Готовата хомогенна маса задели настрана. Разстели тестото за сладкиши върху хартия за печене, а върху него равномерно нанеси смес. Нарежи кайсиите и ги подреди най-отгоре, така че цялата повърхност без ръбовете да бъде покрита. Прегъни леко нагоре ръбовете на тестото. За 30 мин. остави в хладилника. Загрей фурната до 180 градуса. Разбъркай жълтъка със сметаната и с получената смес намажи ръбовете на тестото. Поръси кайсиите с останалия шам-фъстък и нерафинираната захар. Печи около 35 мин., така че да се получи златисто-кафява коричка, а кайсиите да останат сочни. Накрая може да посипеш готовия сладкиш със сладко от кайсии или с пудра захар.

Домашен сладолед с пъпеш

Какво по-добро и разхлаждащо през лятото от плодовия сладолед? Сега ще ти покажем как можеш сам да си направиш леденото изкушение в домашни условия.
Продукти:
500 гр. нарязан пъпеш
3 жълтъка
1⁄2 чаша захар
1 с.л ванилов екстракт
1 чаша течна сметана
Сложи нарязания пъпеш в блендера и смели до получаването на пюре. Жълтъците, ванилията и захарта разбий с миксера на водна баня, докато сместа не придобие белезникав цвят и не бухне. В отделна купа, отново с миксера, разбий сметаната до получаването на пухкава паста, след това я прибави към яйчената смес и разбъркай. Накрая към полученото добави и пюрето от пъпеш. Изсипи сместа в стъклен съд и сложи похлупак. За около 4 часа във фризера сладоледът ще е готов.

Прасковен мус

И за финал - една бърза и лесна рецепта, ако ти се хапва нещо леко и кремообразно за десерт - мус от свежи праскови.
Продукти:
1 чаша течна сметана
Три четвърти чаша смлени на пюре праскови
3 средни праскови
шепа натрошени на едро орехи
2-3 листа мента
Разбий сметаната с миксер до получаването на пухкава паста. Към нея прибави пюрето от праскови и продължи да разбъркваш. Нарежи прасковите на кубчета и ги прибави към вече получената хомогенна смес. Така за нула време твоят мус е вече готов! Може да се сервира в купичка или в чашка, а за разкош го гарнирай с орехите и няколко стръка мента.

Не е трудно да си доставиш удоволствие, като поглезиш сетивата си с нещо сладичко и през лятото. Ако не желаеш да включваш фурната, виж нашите предложения за десерти без печене. Наслади се на горещото лято с нещо вкусно и лесно за приготвяне, което да ти прави компания на плажа или пред телевизора. Bon appétit!

Вижте още

С какво топ сладкарите заменят захарта?

Сладко-здравословен разговор с Ради Стамболов и Борислав Екзархов за децата, лакомствата и… суши

С какво да заменим захарта? И всъщност, необходимо ли е? А да даваме ли сладко на децата?

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми