Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Лятото най-ни върви студеният таратор, спор няма (след студената бира, разбира се). Но освен горещите испанци, които се разхлаждат със студено гаспачо, има много други кухни, които се радват на студени супи. Оказва се, че те са доста популярни и сред хората на диета, защото са хранителни и ниско калорични. И понеже вече открихме сезона на таратора, решихме да експериментираме смело с други студени супи. Днес ти представяме трите ни най-любими: с тиквички и босилек; с грах, мента и авокадо; с праз и картофи. Продуктите сме ги предвидили като за четири порции. Вади пасатора!

С тиквички и босилек

Продукти: 

  • 2/3 чаша нарязан праз (само бялата част и малко от светло зелената)
  • Зехтин
  • 2 скилидки чесън, нарязан
  • 2 малки тиквички, нарязани
  • Сокът на половин лимон
  • 1 чаша вода
  • ½ чаша пресен босилек
  • Сол и черен пипер на вкус

Нарежи праза на кръгчета. Сложи леко намазнен тиган на котлона на среден огън и сипи в него праза с малко сол. Остави за около 5-8 минути. Добави чесъна и остави за около 30 секунди. Свали тигана от котлона. Смеси в блендер праза, тиквичките, лимоновия сок, водата и малко черен пипер и разбий. Добави босилека и блендирай отново. Опитай и добави подправки на вкус. Можеш да добавиш и вода, ако така супата ти се струва много гъста. Сервирай я със стайна температура или леко охладена. Можеш да добавиш препечени филиики с чесън, малко растителна сметана или сурови парчета тиквичка за украса.

С грах, мента и авокадо

Продукти:

  • 2 шепи спанак
  • 6 чаши грах (може да е замразен или от консерва, че даже и суров)
  • 4 чаши гореща вода
  • 1 авокадо
  • 2 супени лъжици прясна мента (само листата) или повече, ако предпочиташ по-ментов вкус

Тази супа се прави супер лесно: просто сложи всички съставки в блендера и натисни копчето. Бързо и вкусно- какво повече да искаш от една супа. Препоръчваме ти да я хапваш с домашно приготвено хлебче, дебело намазано с хумус.

Класическа с праз и картофи

Продукти:

  • 8 пресни стръка праз, измити и нарязани на дребно
  • 2 стръка целина, нарязани на едро
  • 1 морков, нарязан
  • 50 грама масло
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 2 големи картофа, обелени и нарязани
  • 1.5 литра зеленчуков бульон
  • 150 мл течна сметана (препоръчваме растителна)
  • Сол и пипер на вкус

Разтопи маслото в голяма тенджера. Добави праза, целината и морковите. Остави за 5 минути. Добави зехтина, нарязания картоф и бульона. Остави да къкри около 30 минути, след което провери дали зеленчуците са сурови. Ако не са, свали тенджерата от котлона и пасирай супата. Добави сметаната и подправи на вкус. Ако не ти се струва достатъчно гъста, върни супата на котлона и я остави да поври малко. Можеш да сервираш супата и топла, но когато е студена вкусовете са по-завладяващи. Можеш да гарнираш с мащерка.

Ако тези рецепти са ти харесали, не забравяй да се абонираш за „Знам да ям“ тук.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми