Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Хелоуин или Вси Светии е част от новите ни традиции и още един повод да се веселим с приятели, да обличаме шантави дрехи и да раздаваме бонбони. За да те спасим от опасните и страшни номера на дечурлигата, предлагаме ти няколко лесни рецепти за домашни бонбони, които да раздаваш в страшната вечер. Сладко или страшно?

Празникът почита светците, мъчениците и духовете и се празнува всяка година на 31 октомври в много страни. Смята се, че е възникнал, следвайки старите келтски фестивали за добра жътва. Празненствата включват декориране на тикви, преобличане в костюми, палене на огньове, разказване на страшни истории и гледане на страшни филми. А за децата има и сладкото обикаляне за бонбони с предизвикателното „Номер или лакомство?“. А ето и нашите рецепти:

Призрачен шоколад

Продукти:
6 черни шоколада
3 бели шоколада
M&Ms, ядки, натрошени бисквитки, декоративни пръчици, сушени плодове - по избор

В микровълновата (или на водна баня) разтопи три черни шоколада. Разтопи шоколада на няколко интервала по 10 секунди и разбърквай между всяко затопляне. Застели квадратна тава за печене с опаковъчно фолио и разстели разтопения шоколад по цялата повърхност. Можеш да добавиш всякакви дребни бонбони или сушени плодове, начупени бисквитки или ядки. Прибери в хладилника, докато не се втвърди.
В друга купа разтопи два от белите шоколади и го изсипи върху първия шоколадов пласт. Отново охлади до втвърдяване. Разтопи останалите три черни шоколада и последния бял в две отделни купи. Остави една супена лъжица от черния шоколад в купата, а останалото изсипи върху втвърдените шоколади от хладилника. Прехвърли белия разтопен шоколад в шприц  и докато най-горният черен шоколад пласт е още топъл, започни да правиш духчета от бял шоколад. Използвай нещо остро като клечка за зъби или тънък нож за да направиш опашката. Използвай останалия черен разтопен шоколад, за да оформиш очите и устите на призраците. Ууууу…страшно!

* Снимката и рецептата са от thesimple-sweelife.com и можеш да ги видиш тук

Номер с лакомство: полезни бонбони

Продукти:
200 грама меки фурми Меджул (без костилки)
½ супена лъжица фъстъчено масло (или тахан)
Щипка сол
½ чаша парченца черен шоколад
1 супена лъжица кокосово масло
Чия (по желание)

Добавяме чията, защото прилича на малки буболечки (а и защото е полезна). Ако фурмите ти са твърди, накисни ги малко във вода, докато омекнат. Не забравяй да изцедиш преди да почнеш да ги приготвяш.  Сложи в блендера или кухненския робот фурмите и маслото. Остави във фризера за 10 минути и след това направи 15 малки топки. Замрази топките за 10 минути. Междувременно разтопи шоколада и добави кокосовото масло. Натопи всяко топче в шоколад. Поръси с чия и набучи на клечка за зъби. Остави във фризера за поне 20 минути. Най-добре е да се консумират студени- направо от хладилника.

* Снимката и рецептата са от ohsheglows.com и можеш да ги видиш тук

Зловещо вкусен фъдж (за 16 порции)

Продукти:
3 чаши шоколад на парченца
1 кутия (400  ml) кондензирано мляко
¼ чаша разтопено масло или маргарин
1 чаша натрошени орехи (не е задължително)
Сложи шоколада, кондензираното мляко и маслото/маргарина в голяма купа. Сложи в микровълновата докато шоколадът не се разтопи (около 3-5 минути) като разбъркваш веднъж или два пъти по време на разтопяването. Добави и ядките, ако искаш. Изсипи в стъклен съд и сложи в хладилник до втвърдяване. Преди да дойдат малките пакостници, нарежи на квадратчета.

Ако пък случайно се окаже, че партито за празника е при теб, ето няколко идеи за вечеря за неочаквани гости.

Вижте още

С какво топ сладкарите заменят захарта?

Сладко-здравословен разговор с Ради Стамболов и Борислав Екзархов за децата, лакомствата и… суши

С какво да заменим захарта? И всъщност, необходимо ли е? А да даваме ли сладко на децата?

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми