С подкрепата на

Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Поне това трябва да признаем на есента: връща ни желанието да стоим около печката. Добрата новина е, че тези три рецепти са бързи и вкусни и ще те стоплят и отвътре. Разнообрази седмичното меню с ароматни и засищащи супички: домашен уют, който да ядеш с лъжица!

Супа от сладки картофи

 Слънчева супа от сладки картофи             

Продукти:

 • 2 супени лъжици зехтин
 • 1 средно голяма глава лук
 • 2 средно големи стъбла целина
 • 2 скилидки чесън
 • 2-3 средно големи сладки картофа, обелени и нарязани
 • 4 чаши зеленчуков бульон
 • 1 чаена лъжица кориандър
 • 1 чаена лъжица сладък червен пипер
 • 1 чаена лъжица сол
 • 4 чаши зеленчуков бульон
 • Черен пипер на вкус

Затопли мазнината в средна тенджера на не много висока температура. Нарежи на дребно лукът и целината и изсипи в тенджерата. Остави ги да се готвят за около 6-8 минути, след което добави чесъна и готви още около минута. Добави сладките картофи, кориандъра, червения пипер, солта и пипера и разбъркай добре. Готви още минута и добави бульона. След като супата заври, намали котлона на слабо и остави на печката, докато омекнат сладките картофи (около 10-15 минути). Свали от котлона, изчакай да изстине малко и пасирай. Ако не успееш да се справиш с цялата супа, можеш да я съхраниш в хладилник до 5 дни.

Много гъста крем супа от карфиол

Продукти:
• 1 голям карфиол
• 1 супена лъжица зехтин
• 3 скилидки чесън
• 30 грама масло
• 1 среден лук
• 2 моркова
• 2 стръка целина
• 1 дафинов лист
• ½ чаена лъжица мащерка
• 2 чаши зеленчуков бульон
• 1 ¼ чаши мляко (може и неподсладено бадемово)
• 50 грама настърган кашкавал
• Сол и пипер на вкус

Затопли фурната до 200 градуса. Сложи хартия за печене в тавата и сложи нарязания карфиол и чесъна, напръскай ги със зехтин и разбъркай. Подправи със сол и черен пипер на вкус. Сложи тавата във фурната и печи за 20-25 минути или докато карфиолът не омекне. Извади от фурната. Разтопи маслото в голяма тенджера и добави нарязания на дребно лук за 2-3 минути. Добави морковите и целината, също нарязани на дребно, и готви 5 минути, разбърквайки непрекъснато. Нарежи изпечения чесън и го добави заедно с опечения карфиол, дафинов лист и мащерката в тенджерата. Разбъркай добре. Добави и зеленчуковия бульон и разбъркай. Остави да къкри 10 минути. Прибави млякото и настъргания кашкавал. Разбърквай, докато кашкавалът не се разтопи. Подправи със сол и пипер.

Ей такава леща не си яла!

Продукти: 

• 2 супени лъжици зехтин
• 2 скилидки чесън
• 1 средна глава лук
• 3-4 моркови
• 3 стръка целина
• 1 консерва червен боб (150 грама)
• 1 чаша червена леща (или кафява)
• 420 грама нарязани домати
• 4 чаши зеленчуков бульон
• 1 чаена лъжица кимион
• 1 чаена лъжица риган
• ½ чаена лъжица пушен червен пипер
• ¼ чаена лъжица кайенски пипер
• Сол и черен пипер на вкус

Нарежи на дребно чесъна и лука, задуши ги в голяма тенджера с мазнината на среден огън. Нарежи целината и морковите и ги добави в тенджерата. Отцеди консервата червен боб и добави в тенджерата заедно с доматите, лещата, кимиона, ригана, сладкия пипер, кайенския пипер и черния пипер. Накрая добави и зеленчуковия бульон и бъркай. Увеличи мощността до високо и остави тенджерата да заври, след което намали до ниско и остави да къкри за 20 минути. Ако лещата се е сварила, добави сол на вкус. Готова е!

Забележка: ако предпочиташ обикновената кафява леща, просто увеличи времето за готвене до 30 минути.

Ако тези супи не оправят настроението ти, пробвай да добавиш в диетата си Омега-3, плодове, зеленчуци и други вкуснотии. А ако имаш нужда от повече енергия, хапвай по-често банани, спанак и още нещо.

 

Вижте още

Да кажеш, че японската кухня е суши е да сравниш нашата с таратор

Шеф Петър Михалчев и Йоани Ямазаки разказват за „рамен“, „яки“ и други тайни

Петър Михалчев е познат като един от членовете на журито на кулинарното шоу MasterChef.

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми