Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Гурме готвачите често прибягват до комбинацията сладък и солен вкус, за да вложат в изисканите блюда момент на изненада. И не само те. В нашата национална кухня има немалко гозби, съчетаващи соленото и сладкото, които нашите баби и прабаби често са приготвяли. На много хора сладко-солените ястия им се струват странни, но въпреки всичко те се оказват много вкусни. За това сме ти подготвили три рецепти – за предястие, основно ястие и десерт, съчетаващи в себе си соленото и сладкото така, че приготвяйки ги, ще очароваш всички.

Защо обичаме сладко и солено? Отговарят специалистите:

Рецепторите върху човешкия език имат способността да различават четирите основни вкуса – сладък, солен, горчив и кисел. Често погрешно се смята, че вкусовите възприятия съответстват на различни части на езика, но в действителност цялата му повърхност е в състояние да усети различните оттенъци. Съчетанието между сладко и солено се харесва на повечето хора заради особените сигнали, постъпващи в мозъка при разпознаването на тези вкусове.

Барб Стаки, експерт по храните и ароматите, обяснява този феномен: „Сладката храна ни харесва, защото, като цяло, тя е източник на енергия и калории, необходими за нормалното функциониране на организма, а солената ни привлича заради това, че попълва жизненоважните запаси на тялото ни с натриеви и хлорни йони. Съчетанието на тези два фактора ни кара да възприемаме солено-сладката храна като истинско лакомство.“

Предястие: Круша със синьо сирене

Съчетанието на соления вкус на сиренето и сладостта на плодовете е характерно за френската кухня. Макар французите да поднасят плодове със сирена между основното ястие и десерта, не пречи ти да предложиш на гостите си това лесно за приготвяне блюдо като предястие.

Продукти:
2 големи круши (около 300 г всяка)
80 г твърдо синьо сирене по избор
40 г орехи
няколко стръка мента

Разрежи крушите по дължина и издълбай вътрешната им част с лъжичка, за да премахнеш семките и жилките около тях. Получените лодки напълни с нарязаното на малки кубчета синьо сирене и запечи в плоска тава във фурната на 180 градуса за 25 минути.
Преди да поднесеш, посипи крушите отгоре със счуканите орехи и украси със стръка мента.

Основно ястие: Говеждо със сини сливи в гърне

Това ястие с интензивен вкус присъства както в менюто на много изискани ресторанти в Европа, така и на трапезата на много семейства в Северна България. Приготвянето на месо със сини сливи е характерно също за някои азиатски страни, за ориенталската кухня - като мароканската и афганската, както и за арменската и гръцката. Не е важно къде са корените му, а че това страхотно съчетание е ценено и до днес в различни точки на света. Вместо говеждо, със същия успех за тази рецепта може да използваш и телешко месо.

Продукти:
700 г говеждо
200 мл тъмна бира
2 глави лук
1 голяма шепа сушени сини сливи
1 голям домат или 1 с.л. доматено пюре
малка връзка магданоз
олио
черен пипер
сол

Нарежи месото на кубчета, със страна около 2 см, натъркай ги с черния пипер и ги запържи в силно загрято олио. Прехвърли месото в гърнето, а в същото олио запържи лука, нарязан на колелца, докато леко поруменее. Прибави го към месото, заедно с мазнината, останала при запържването. Налей в гърнето бирата (тя трябва напълно да покрива продуктите, ако не – долей малко вода), постави капака и сложи в предварително загрята фурна на 180 градуса. След 20 мин. намали температурата на 150 градуса и остави на тази температура да се готви още два часа. След като изминат, настържи домата на едро ренде, като отделиш люспите, добави го в гърнето заедно със сливите и сол на вкус, разбъркай и върни във фурната за още 20-25 минути. След като ястието е готово, го поръси с нарязания на ситно магданоз.

Десерт: Курабийки с шоколад и сол

Съчетанието на шоколад и сол е добре познато на гурме готвачите по света. Но и не само. На някои места и у нас вече се продава готов, опакован шоколад с морска сол. А и защо не, щом вкуса на сладкото изкушение се обогатява през последните години с какво ли не – примерно с люти чушки и с черен пипер.

Продукти:

350 гр. брашно
230 гр. масло
2 яйца
350 гр. кафява захар. Не се учудвай, че захарта е повече от брашното. Ще правим сладко-солени маслени сладки и така ще бъдат меки и пухкави.
315 гр. шоколадов чипс, или малки парченца натрошен шоколад (и в двата случай шоколадът трябва да е престоял известно време в хладилник, за да е твърд)  
90 гр. пекан (американски орех)
90 гр. орехи
10 гр. морска сол

Размекнатото масло разбий с миксер на най-ниската скорост. Прибави начуканите орехи, шоколадовите парченца и захарта и бавно и постепенно брашното, докато продължаваш да разбиваш с миксера на най-ниската скорост. Когато всичко се смеси добре, прибави яйцата едно по едно, като продължаваш да разбиваш много бавно. И накрая солта. Основната идея е сместа да не се бърка дълго. Тестото трябва да е рохкаво и поресто, в никакъв случай кремообразно, а кристалчетата на солта да останат цели.

След това остави сместа за около половин час в хладилника, за да стегне маслото и тестото леко да се овлажни. От охладеното тесто оформи топчета с диаметър около 5 см, подреди ги в тава върху домакинска хартия за печене на разстояние едно от друго. Не ги притискай, за да постигнеш формата на курабийки, те сами ще слегнат при печенето. Постави в загрята на 180 градуса фурна и печи 10-15 мин.

Видя ли, че няма нищо страшно в комбинирането на сладко и солено? А след като стъпиш на здрава основа можеш да започнеш с импровизациите. Например да тестваш различни видове сол или средства за подслаждане на живота.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми