Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Пролетта започва по-убедително да ни показва, че е време да излезем навън. С хубавото време идват и пикниците, барбекютата или просто бързият обяд на пейка в близкия парк. Но пък идват и чуденията какво да приготвиш, че да е лесно за носене и ядене сред природата. Е, както знаеш винаги имаме предложения, когато става дума за вкусни и полезни рецепти. Днес сме ти приготвили две за солени пай и кекс, които са подходящи за обяд или вечеря, лесно преносими са и всички ще ги харесат.  Хайде да готвим, че ни се излиза на слънце!

Лесен Средиземноморски солен кекс

Богатият вкус на сушените домати, маслинова паста и морковите се комбинират невероятно със Средиземноморските подправки и билки. Най-добре е да се консумира с гледка към морето, но ако нямате наблизо, пийнете малко бяло вино или узо и ще го усетите по-близко.

Продукти:

  • 3 чаши брашно
  • ½ чаша зехтин
  • 1 2/3   чаши соево мляко (или краве мляко)
  • 1 ¾ чаши сушени домати, нарязани на дребно (може да вземеш просто сушени домати от близкия магазин за ядки, а не от тези киснати в зехтин)
  • 1 настърган морков
  • 1 супена лъжица маслинова паста
  • 1 супена лъжица риган
  • 3 скилидки чесън (или 2 чаени лъжици чесън на прах)
  • 1 чаена лъжица бакпулвер
  • Сол и пипер на вкус

Загрей фурната на 180 градуса. В голяма купа смеси брашното, бакпулвера, ригана, чесъна, солта и пипера. В друга купа смеси зехтина и млякото, добави и маслинената паста и бъркай, докато не се смеси с млякото. Прибави мокрите съставки към сухите и разбъркай добре. Добави и моркова, и сушените домати. Разбъркай добре. Изсипи така получената смес в тава и печи за около 50 минути.

Сочен и хрупкав лучено-картофен пай

Да, малко е объркващо как един пай може да е хем сочен, хем хрупкав. Но този е именно такъв.

Продукти:

  • 2 супени лъжици зехтин
  • 2 супени лъжици масло
  • 1 средно голям лук, нарязан на ситно
  • 800 грама  гъби
  • 3 скилидки чесън, пресован
  • 1 кубче зеленчуков бульон
  • 2 стръка мащерка
  • 1 супена лъжица соя
  • 1 супена лъжица лук на прах
  • 1 супена лъжица захар
  • ¼ чаена лъжица кимион
  • ¼ чаена лъжица карамфил
  • Щипка чили пипер
  • 2-3 супени лъжици лимонов сок
  • 2 супени лъжици царевично брашно
  • 1 1/3 чаши течна сметана (може и растителна)
  • 450 грама леко сварени картофи, нарязани на парчета
  • 2 листа бутер тесто (размразено)
  • Кашкавал

Можеш да приготвиш картофите и на пара. Важното е да са термично обработени, но не чак да се разпадат.  Смеси зехтина и маслото в голяма тенджера и сложи на средно горещ котлон за около 30 секунди. Добави нарязания лук за около 5-7 минути. Разбърквай, за да не загори. След това добави и чесъна и гъбите. Готви за около 5 минути. След това добави кубчето бульон, подправките, соевия сос. Разбъркай добре. След това сипи лимоновия сок и царевичното брашно. С шпатула разбъркай много добре (направо агресивно), за да си сигурна, че цялото брашно се е смесило с гъбите и лука. Не трябва да има никакви бучки. Увеличи котлона до силен огън и добави сметаната. Изчакай така получената смес да заври и продължи да разбъркваш. След като заври, намали котлона до ниска температура, добави картофите и остави за около още 5 минути. 

Включи фурната на 200 градуса. Можеш да направиш пайовете отделно във форма за мъфини. Или просто да направиш един голям пай. В зависимост от предпочитанията ти, вземи съд и го намазни добре. Сложи по дъното и страните бутер тесто. Остави си от тестото, за да покриеш тарта.  В така получената форма, напълни с плънката. Настържи кашкавал отгоре. Покрий с бутер тесто. Накрая намажи с масло и сложи във фурната за 20 минути.

Ако тези рецепти са ти харесали, не пропускай да разгледаш и предложенията ни за мини солени пайове за всякакви ситуации. А най-добре направо се абонирай за „Знам да ям“, за да не пропуснеш нито една от чудните ни рецепти.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми