Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Независимо дали празнуваш Свети Валентин или Трифон Зарезан, или просто искаш да се поглезиш, подготвили сме ти страхотно празнично меню. Ястията са вегетариански и леки, но засищащи. И стават доста бързо, така че няма да ти се наложи да прекараш цялата вечер в кухнята. Ето какво сме ти подготвили.

Предястие:

  • Екзотичен хумус
  • Изтънчени рулца от пресни тиквички

Основно ястие:

  • Крехък печен карфиол с разкошен сос от гъби

Десерт:

  • Сурови шоколадови бонбони (за повече енергия ;) )

Менюто върви с червено вино и добро настроение. А за повече разкош, за десерт можеш да добавиш и бутилка просеко.

Подготовка

Ще започнем от основното ястие, т.е. от карфиола, защото той има нужда от най-дълъг престой във фурната.

Продукти:

За соса от гъби:

  • 30 грама изсушени гъби
  • ¼ чаша зехтин
  • 1 малък лук, ситно нарязан
  • 220 грама пресни гъби по избор, нарязани на кубчета
  • 4 супени лъжици царевечно нишесте
  • 3 чаши зеленчуков бульон
  • 3 скилидки чесън, смачкан
  • Сол на вкус

За карфиола:

  • 1 голяма глава карфиол
  • 1 супена лъжица суха мащерка
  • 1 супена лъжица изсушен риган
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Пресен магданоз

В голяма чаша за измерване или малка купа залей сухите гъби с 2 чаши гореща вода и остави за поне 10 минути. През това време включи фурната на 200 градуса да загрява. Почисти карфиола и с остър нож го раздели на две равни части. Нарежи едната половина на дебели филии- всяка трябва да е поне 2 сантиметра дебела.  Повтори и с другата половина на карфиола. В малка купа смеси мащерката, ригана, солта и черния пипер. Подреди филиите карфиол в тава, застлана с хартия за печене, и ги напръскай с малко зехтин. Поръси смесените подправки отгоре и сложи във фурната за 15-ина минути. След това ги обърни и печи още 15 минути, за да станат и от другата страна златисти и хрупкави.

В средно-голяма тенджера загрей зехтина на средна  температура и добави лука, пресните гъби, чесъна и солта. Остави на огъня поне 10 минути, докато гъбите станат крехки. Отцеди накиснатите сушени гъби (като запазиш течността), нарежи ги на дребно и добави към тенджерата с останалите съставки. Добави и зеленчуковия бульон и остави да заври. Добави царевичното нишесте към водата, в която киснаха сушените гъби и бъркай докато се смесят добре. Добави и това към тенджерата на котлона, намали огъня на слаб и остави да къкри поне 5 минути като разбъркваш периодично. Като се сгъсти леко свали от огъня и остави да изстине. След това изсипи готовия сос в блендер и го разбий. Ако предпочиташ по-големи парчета гъби в соса, извади няколко преди да сложиш соса в блендера. Малко преди вечерята изсипи соса обратно в тенджерата и го загрей на слаб огън. Сервирай изпечения карфиол, залят с гъбен сос и поръсен с пресен магданоз.

А сега да приготвим рулцата от пресни тиквички:

Продукти:

  • 2 пресни тиквички (от всяка тиквичка ще станат 10-12 филийки)
  • печени червени чушки, ситно нарязани
  • 2 сушени домата, ситно нарязани
  • козе сирене или веган сирене (препоръчваме Delishu)
  • 1 чаена лъжица мащерка
  • сол и черен пипер на вкус

Измий и обели тиквичките, а след това ги нарежи на тънки филийки по дължина (можеш да използваш белачката за зеленчуци, но има шанс да станат твърде тънки). Загрей оребрен или тефлонов тиган, намажи тиквичките леко със зехтин и ги сложи набързо в тигана – всяка страна  за не повече от 2 минути. След като изстинат, намажи с лъжица всяка филийка тиквичка с тънък слой сирене. Добави и няколко парчета нарязани чушки и сушени домати в единия край. Навий на руло. Готово!

Разказвали сме ти, че мъжете в Близкия Изток разчитали на нахута за сила за любов. А за египтяните и арабите е бил силен афродизиак понеже помага на сърцето и подобрява кръв снабдяването. Затова няма как да подготвим менюто без любимата ни рецепта за хумус. За повече разкош можеш да добавиш и нещо любимо и леко печено: морков, лук, тиква, цвекло, или нещо сурово- маслини, сушени домати. Или просто сложи много магданоз- той също стимулира за палави приключения.

И някак неусетно стигнахме до десерта, а именно суровите шоколадовите бонбони. Все пак натуралният шоколад е един от най-популярните стимулатори на сексуално желание от маите насам.

Продукти:

  • 115 грама орехи
  • 200 грама фурми (без костилки)
  • 3 супени лъжици какао на прах и още за овалване на бонбоните
  • 1/3 чаена лъжичка чили на прах- само ако харесвате комбинацията люто и сладко

Сложи орехите в кухненски робот или блендер. Разбий.  Добави фурмите и какаото в блендера и разбий отново. От така полученото „тесто“ направи малки топки и ги оваляй в какао на прах (или кокосови стърготини, ако ти е по-вкусно). Сложи в хладилника докато стане време за десерта. Или просто поднеси на стайна температура.

Искаш да видиш кои други храни увеличават романтиката в кухнята? Най-популярните афродизиаци можеш да намериш тук. Ако пък си настроен авантюристично, виж предложенията ни за винено пътешествие тук.

Снимки от: карфиол с гъби, рулца от тиквичики, сурови бонбони.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми