С подкрепата на

Информираният избор е пътят към здравословното хранене

За нас българите супа топчета е класика, която свързваме с времето на „Балкантурист“. Може би и затова много хора не са ѝ големи фенове. И понеже искаме да променим това несправедливо отношение към тази толкова прекрасна супа, ти подготвихме страхотна рецепта с много зеленчуци и разкошни топчета, която ще ти донесе наслада и топлина в студените дни. И е супер полезна, защото е пълна със зеленчуци.

Продуктите за супата са:

  • 3 супени лъжици зехтин. Ням нужда да казваме, че препоръчваме да се ползва качествен „Екстра Върджин“.
  • 2 стръка нарязан на едро праз лук
  • 3 средно големи глави лук, нарязани на дребно
  • 5 скилидки накълца на дребно чесън
  • 4-5 средно големи моркова. Също нарязани на дребни кубчета или полумесеци
  • 2-3 стръка целина
  • 1 корен пащърнак
  • 1 чаена лъжичка черен пипер
  • Лъжица и половина сол
  • 300 грама картофи, нарязани на кубчета
  • Чаша и половина намачкани домати от консерва
  • 8 чаши пилешки бульон. Ако нямаш замразен във фризера от предишно готвене, спокойно можеш да ползваш и разтворим.
  • Лъжица и половина накълцан на дребно магданоз.

За топчетата ти трябват:

  • 600 гр. телешка кайма. Може и да е смес с агнешка при съотношение 1:4 в полза на телешкото.
  • Четвърт чаша зехтин
  • 1 глава наситнен лук
  • Половин стрък наситнен праз лук
  • 2 скилидки чесън
  • Половин чаша ситно нарязан джоджен. Може да го замениш и с мента ако предпочиташ повече свежест.
  • 3/4 супена лъжица сол
  • 3/4 чаша галета или едро смлени трохи стар хляб
  • 1 цяло яйце и отделно един белтък
  • Чаша и половина кисело мляко
  • Кимион на вкус

И след като сме набавили всички продукти, да се захващаме с готвенето

Започваме със супата. Най-напред загряваме на средна температура 3 лъжици зехтин в голяма тенджера. Добавяме праза, чесъна и лука и задушаваме 10 минути докато омекнат като периодично разбъркваме. След това слагаме морковите, целината, пащърнака, солта и черния пипер и готвим още 3-4 минути. Добавяме доматите и бульона и засилваме котлона. След като супата заври, отново намаляваме температурата и оставяме да къкри под капак за около 20 минути.

През това време се заемаме с кюфтенцата. В голям тиган загряваме на средна температура 2 супени лъжици зехтин. Добавяме лука, праза и чесъна и задушаваме около 5 минути като от време на време разбъркваме. Идва ред на 2 супени лъжици джоджен, по половин чаена лъжичка сол и пипер и на кимиона и още минута готвене. После пресипи сместа в голяма лупа и я остави да изстине. И междувременно измий тигана.

При охладения зарзават добави каймата, галетата, леко разбитите яйце и белтък, още две лъжици джоджен и останалия кимион. И започвай да бъркаш докато всичко се смеси много добре. Накрая с помощта на супена лъжица оформи малки кюфтенца. Тази смес би трябвало да ти стигне за около 28-30 топчета.

После вземи изчистения и подсушен тиган и загрей супена лъжица олио на средна температура. И започни да запържваш кюфтенцата за 6-7 минути като ги обръщаш докато покафенеят от всяка страна. Не трябва да са сготвени, а само леко запържени. Сложи готовите кюфтенца в супата и вари всичко още 15 минути докато месото е готово. Сервирай супата с лъжица кисело мляко и поръсена с магданоз и джоджен

 

Надяваме се, че супер зеленчуковата ни супа топчета ти е харесала. И нали виждаш – няма нищо общо с балкантуристката каша. Ако искаш още вкусни нестандартни рецепти, абонирай се тук.

* Снимката и рецептата са от тук.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми