Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Не сме срещали човек, който да не обича кюфтета. Без значение от какво са направени, този кулинарен формат дава възможност за експерименти: с различни продукти, разнообразни форми и термична обработка. Можеш да ги ядеш просто така, да ги „удавиш“ в сос, да си сглобиш бургер или да ги добавиш към спагети. Но повече няма да ги хвалим, а направо ти представяме нашите три рецепти за страхотни вегетариански кюфтенца.

Сочни патладжанени кюфтенца

Тази рецепта е подходяща за вегетарианци и не съдържа глутен. Трябва ти само малко търпение, хубав патладжан и любимото ти сирене. Е, с пресен босилек и магданоз малките топки ще станат разкошни. Сервирай със сос маринара, с паста или с гарнитура от свежа салата.

Продукти: 
• 1 голям патладжан
• 2 големи яйца, разбити
• 2 скилидки чесън, накълцани на дребно
• 1/2 чаена лъжичка морска сол
• 1/3 чаша настърган пармезан
• 3 чаши галета
• 1 супена лъжица пресен босилек, нарязан
• 1 супена лъжица пресен магданоз, нарязан
• 1/2 чаша брашно
• 3 чаши олио (за пържене)

Загрей фурната до 180 °. Надупчи патладжана с вилица и го постави върху хартия за печене. Печи един час. Извади от фурната и изчакай да се охлади. Раздели патладжана наполовина по дължината и с помощта на лъжица, отдели „месото“ и намачкай. Изхвърли кожата. В голяма купа добави яйца и разбий. Добави чесъна, солта, пармезана, галетата, подправките и патладжана. С ръце пресовай сместа и направи малки топки. Направи ги стегнати, за да не се разпадат.
Постави олиото в средно голям тиган и загрей до 190 °. Изсипи брашното в купа и оваляй всяка топка равномерно. Когато олиото е загряло, внимателно пусни топките. Олиото трябва да зацвърчи веднага. Всяка топчица трябва да стане златисто-кафява (около 2 минути на страна). Сервирай с допълнително пармезан и пресен босилек.

Италиански кюфтенца от тиквички

Няма какво да добавим- такива кюфтенца не си ял!

Продукти:
• 3 тиквички, настъргани
• 1 голям жълт лук, настърган
• 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
• ½ чаша сирене, натрошено
• 1/4 чаша пармезан
• 1 чаша галета
• 1 голямо яйце
• 1 чаена лъжичка сол
• черен пипер на вкус
• 1/4 чаша нарязан пресен босилек, плюс повече за гарнитура
• кокосово масло за пържене (или някакво растително масло)

Обели тиквичките. Настържи ги заедно с лука на големите отвори на рендето или ги нарежи на ситно с кухненски робот. Постави в голяма купа и добави чесъна, разбъркай добре. Прехвърли сместа от тиквичките на голям лист кухненска хартия или тензух, завий сместа на топка и завърти силно така че да отцедиш цялата вода. Развий и остави сместа настрани. В голяма купа смеси сиренето, пармезана, яйцето, галетата, солта, пипера и босилека. Разбъркай добре. Добави тиквичките към сиренето и продължи да бъркаш, докато всичко не се смеси добре. Оформи 12-ина кюфтенца. Можеш да изпържиш с мазнината (за около 5 минути) или да опечеш върху хартия за печене (15 минути). При сервиране можеш да добавиш още пармезан и босилек.

Нестандартни кюфтенца с гъби и киноа

Страхотно предложение за кюфтенца от гъби и киноа, което ще се хареса на цялото семейство. Само добави спагети и вечерята се превръща във вълнуващо приключение.

Продукти:
• 150 г киноа
• 1 ½ чаши вода
• 1 чаена лъжичка морска сол
• 1 глава лук, обелена и нарязана на кубчета
• 3 скилидки чесън
• 200 г гъби, фино нарязани
• 2 супени лъжици соев сос
• 2 супени лъжици прясна мащерка
• 1 супена лъжица магданоз, нарязан на ситно
• 120 г галета
• 2 яйца, разбити
• сол и черен пипер на вкус
• зехтин

Изплакни киноата добре под студена течаща вода. Сложи я в тенджера с вода и щипка сол и остави да ври около 12-20 минути (в зависимост от киноата). След това остави да изстине. В дълбок тиган загрей 2 супени лъжици зехтин и добави лука. Пържи на слаб огън, докато не стане леко златист. Махни го от тигана и го остави в голяма купа. Увеличи котлона до средно-висока температура и сложи още 2 супени лъжици зехтин. Когато мазнината е загряла, добави гъбите, чесъна и мащерката и готви около 2 минути. Добави соевия сос и готви, докато течността почти изчезне. Изсипи при лука и изчакай да се охлади. Добави киноата при лука и гъбите. Изсипи в същата купа и галетата и магданоза. Разбъркай добре и опитай- сега е момента да овкусиш със сол и пипер, ако е необходимо. Добави и яйцата и разбъркай добре. Остави в хладилника за около час. Оформи кюфтенцата с лъжица или с ръце. Ако сместа се разпада, добави още галета и охлади за още 30 минути. Можеш да изпържиш или изпечеш във фурна кюфтенцата. Хапвай докато са топли!

Ако пък постиш, препоръчваме ти тези прекрасни бързи кюфенца или пък незабележимо безмесна мусака.

Снимки: патладжанени и кюфтенца гъби и киноа.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми