Картофите са универсална храна, която никога няма да ни омръзне. Класическата картофена салата претърпява малко освежаване с нашите три нови рецепти. Защо не им дадеш шанс?
Тази е с целина и яйца
Класическа рецепта, но хрупкавата целина допълва меките картофи идеално. Не се учудвай, ако това стане новата ти любима рецепта за гости.
Продукти:
- 700 грама (около 6 големи ) картофа
- 1 чаша домашна майонеза
- 1 супена лъжица ябълков оцет
- 1 супена лъжица горчица
- Сол и пипер на вкус
- 2 средни стъбла целина, нарязани на дребно
- 4 твърдо сварени яйца, нарязани
- 1 средно голям лук, нарязан на дребно
- Червен пипер
Сложи картофите в тенджера и добави вода, колкото да ги покриеш. Сложи капака и остави да заврят. Намали котлона и остави за 25-30 минути или докато се сварят. След като изстинат ги нарежи на кубчета. Смеси майонезата, оцета, горчицата, солта и пипера в голяма купа. Добави картофите, целината и лука. Разбъркай. Добави яйцата. Поръси с червен пипер. Покрий и остави в хладилника за поне 4 часа.
Тази е от червени картофи
Тази салата можеш да сервираш топла или студена, за обяд или вечеря - никой не може да устои на тази неустоимо нежна комбинация. А ако ти се струва твърде постна, можеш да добавиш и парченца бекон.
Продукти:
- 700 грама малки червени картофи (около 10), нарязани на четвъртини
- ½ чаена лъжица сол
- 1 чаша чери доматчета, нарязани на половина
- ½ чаша нарязана целина
- ¼ чаша нарязан пресен лук
- ½ чаша домашна майонеза
Сложи в йенска тенджера картофите и солта. Добави вода, така че да ги покрие. Свари, отцеди и остави да изстинат малко. Сложи картофите в голяма купа. Добави доматите, целината, пресния лук. Добави домашната майонеза. Сервирай топла или покрий и прибери в хладилника.
Тази е по гръцки
Да, в гръцката салата няма картофи, но след като опиташ този вариант, оригиналът ще ти се стори скучен. Картофената салата по гръцки ще те остави с вкус на море и веселие. Внимание: възможно е да ти се допие и узо!
Продукти:
- 900 грама пресни картофи
- 2 средно големи чушки, нарязани на парченца
- 2 средно големи домата, нарязани на осминки
- 1 краставица, нарязана на дребно
- ½ средно голям червен лук, нарязан на тънко
- ½ чаша маслини каламата или други гръцки по избор
- 1 чаша надробено сирене фета
За дресинга:
- ½ чаша зехтин
- ¼ лимонов сок
- 1 супена лъжица пресни или изсушени листа от риган
- 1 супена лъжица дижонска горчица
- 1 чаена лъжица захар
- ½ чаена лъжица сол
- ¼ чаена лъжица пипер
- 2 скилидки чесън, нарязани на дребно
Ако картофите са големи, нарежи ги на парченца и свари (или използвай тенджера за варене на пара). В голяма купа направи лимоновия дресинг като смесиш всички продукти за соса и разбий добре. Добави картофите към соса и остатъка от съставките освен сиренето. Разбъркай. Сервирай веднага или покрий и прибери в хладилник. Поръси със сиренето преди да сервираш.
За различните видове картофи и какво можеш да сготвиш с тях можеш да прочетеш тук. Ако тези рецепти са ти харесали, виж и нашите предложения за готвене с други кореноплодни.