С подкрепата на

Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Картофите са универсална храна, която никога няма да ни омръзне. Класическата картофена салата претърпява малко освежаване с нашите три нови рецепти. Защо не им дадеш шанс?

 Тази е с целина и яйца

 Класическа рецепта, но хрупкавата целина допълва меките картофи идеално. Не се учудвай, ако това стане новата ти любима рецепта за гости.

 Продукти:

  • 700 грама (около 6 големи ) картофа
  • 1 чаша домашна майонеза
  • 1 супена лъжица ябълков оцет
  • 1 супена лъжица горчица
  • Сол и пипер на вкус
  • 2 средни стъбла целина, нарязани на дребно
  • 4 твърдо сварени яйца, нарязани
  • 1 средно голям лук, нарязан на дребно
  • Червен пипер

 Сложи картофите в тенджера и добави вода, колкото да ги покриеш. Сложи капака и остави да заврят. Намали котлона и остави за 25-30 минути или докато се сварят. След като изстинат ги нарежи на кубчета. Смеси майонезата, оцета, горчицата, солта и пипера в голяма купа. Добави картофите, целината и лука. Разбъркай. Добави яйцата. Поръси с червен пипер. Покрий и остави в хладилника за поне 4 часа.

Тази е от червени картофи

 Тази салата можеш да сервираш топла или студена, за обяд или вечеря - никой не може да устои на тази неустоимо нежна комбинация. А ако ти се струва твърде постна, можеш да добавиш и парченца бекон.

Продукти:

  • 700 грама малки червени картофи (около 10), нарязани на четвъртини
  • ½ чаена лъжица сол
  • 1 чаша чери доматчета, нарязани на половина
  • ½ чаша нарязана целина
  • ¼ чаша нарязан пресен лук
  • ½ чаша домашна майонеза

Сложи в йенска тенджера картофите и солта. Добави вода, така че да ги покрие. Свари, отцеди и остави да изстинат малко. Сложи картофите в голяма купа. Добави доматите, целината, пресния лук. Добави домашната майонеза. Сервирай топла или покрий и прибери в хладилника.

 

Тази е по гръцки

Да, в гръцката салата няма картофи, но след като опиташ този вариант, оригиналът ще ти се стори скучен. Картофената салата по гръцки ще те остави с вкус на море и веселие. Внимание: възможно е да ти се допие и узо!

Продукти:

  • 900 грама пресни картофи
  • 2 средно големи чушки, нарязани на парченца
  • 2 средно големи домата, нарязани на осминки
  • 1 краставица, нарязана на дребно
  • ½ средно голям червен лук, нарязан на тънко
  • ½ чаша маслини каламата или други гръцки по избор
  • 1 чаша надробено сирене фета

За дресинга:

  • ½ чаша зехтин
  • ¼ лимонов сок
  • 1 супена лъжица пресни или изсушени листа от риган
  • 1 супена лъжица дижонска горчица
  • 1 чаена лъжица захар
  • ½ чаена лъжица сол
  • ¼ чаена лъжица пипер
  • 2 скилидки чесън, нарязани на дребно

Ако картофите са големи, нарежи ги на парченца и свари (или използвай тенджера за варене на пара). В голяма купа направи лимоновия дресинг като смесиш всички продукти за соса и разбий добре. Добави картофите към соса и остатъка от съставките освен сиренето. Разбъркай. Сервирай веднага или покрий  и прибери в хладилник. Поръси със сиренето преди да сервираш.

За различните видове картофи и какво можеш да сготвиш с тях можеш да прочетеш тук. Ако тези рецепти са ти харесали, виж и нашите предложения за готвене с други кореноплодни.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми