Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Един познат обича да казва: „Докато не започна да ям лъвове, за мен прасето е цар на животните“. И може би е прав. Затова днес се посвещаваме на прасешка тематика и ще споделим няколко специални рецепти за новогодишната нощ.

Знаем, че много от вас като чуят „свинско“ си представят сочна вратна пържола, 45-47 номер, или филенце на скара, че е с по-малко мазнини. В това, разбира се няма нищо лошо, но все пак е празник и затова нека приготвим нещо по-засукано.

Печено

За целта ви трябва хубаво парче месо. И като казваме „хубаво“ имаме предвид да отговаря на това описание. След като вече имате основния продукт, преминете към приготвянето му. Съветваме ви да отделите колкото е възможно повече време за мариноване. Така месото ще стане по-крехко и вкусно.

В голям съд сипете 2 чаши червено вино, 1 чаша вода (някои слагат газирана заради балончетата), 2-3 супени лъжици мед, 1-2 супени лъжици соев сос, червен пипер на вкус и 4-5 супени лъжици зехтин. Разбъркайте всичко много добре и накиснете месото в сместа. Добре е да го оставите да престои поне една нощ. И не забравяйте да сложите качествено вино – в маринатата, не в устата си. Не правете като великия готвач Жак Пепен, който казва „Обичам да готвя с вино. Понякога слагам и в храната от него“.

След като месото се е мариновало, е време за печенето му. За повече разкош, можете да го шпиковате. Това не е трудно – с дълъг и тънък нож направете дълбоки „джобчета“. В тях можете да сложите скилидки чесън, сушени сливи или череши, парчета круша или ябълка и зелени подправки. Всички те ще обогатят вкуса и ще направят ястието свежо и интересно.

И идва времето за фурната. Предлагаме ви да подходим класически – добре запечатан съд и дълго време на ниска температура – 160-170 градуса. На килограм свинско му трябва около час печене, така че лесно можете да сметнете колко време да го държите. След като го извадите, не бързайте да го режете. Оставете го покрито за около 20-25 минути, за да се отпусне и да освободи соковете си.

Джоланчета

Зимна класика, която инстинктивно свързваме с Германия и подвиквания „Ойларипи“. Ама сега ще я готвим в БГ. Хубавото е, че джоланът е лесен за приготвяне, става много вкусен, а и е доста евтин на фона на някои елитни меса.

И така, отивате в любимия си магазин, купувате 2-3 големи джолана и ги носите вкъщи. Измивате ги хубаво, поръсвате със сол, червен и черен пипер и ги нареждате в тава. Наливате 1 тъмна бира и малко вода и разпръсквате между джоланите големи парчета ябълка, лук и моркови. Покривате всичко много хубаво и слагате в загрята на 220 градуса фурна. На тази температура печете около 20 минути и след това намалете на 170 градуса за още около 40. После отвийте тавата и печете за около 20 минути, за да хванат джоланчетата коричка. Ще познаете, че са готови, когато месото започне да се отдръпва от основния кокал.

Печено прасенце

Неповторима класика, мечта на всеки чревоугодник. Приготвянето не е много трудно. Единственото изискване е да имате достатъчно голяма фурна или да намерите доста малко прасенце.

Рецептата е лесна. Измивате хубаво прасенцето, осолявате го и го оставяте да престои. През това време приготвяте плънката. За нея ви трябват вътрешностите (сърце, език, дроб), лук, ориз, подправки, стафиди, моркови и целина. Слагате карантията да се свари. След като е готова, я нарязвате на малки парчета. В дълбок съд задушавате 2 глави лук и 2-3 моркова, добавяте 2 чаши (400-450 грама) ориз и го задушавате докато стане прозрачен. След това наливате 3 чаши вода и оставяте да къкри, докато оризът я поеме. Добавяте и пресни подправки – джоджен, магданоз целина, и вътрешностите и разбърквате всичко хубаво. После пълните прасенцето и го слагате да се пече на умерена фурна (около 170 градуса) докато придобие приятен златист цвят. Важно е от време на време да го натривате с масло и да го обливате с бульона.

Това бяха нашите специални новогодишни предложения. Не ви даваме съвети за гарнитура, защото вярваме, че можете да справите много добре с това. А и възможностите са много – картофи, кореноплодни, туршии и така нататък.

С тези рецепти ви пожелаваме и весело посрещане на 2017 година!

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми