Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Пролет настана, дърветата се раззелениха, люляците цъфнаха и в хладилника се появи бира. А тя е подходяща не само за готвене на картофи, но и за паниране на мезета. За бирата, естествено. Днес сме ти приготвили три вкусни зеленчукови рецепти, сред които да откриеш новата си любима компания към най-освежаващата напитка за топлото време. А и лучените кръгчета, панираният зелен фасул и гъби стават за гарнитура и предястия.

Зелен фасул

Тази рецепта е изключително подходяща за времето между юни- октомври, когато е сезонът на зеления фасул. Е, благодарение на парниците можеш и сега да сготвиш тази малка зелена шушулка, така че да върви с бирата ти. Какво по-подходящо да замести картофите! По-здравословно и хрупкаво.

Продукти:

  • 20-25 зелени фасулчета (2 чаши)
  • 3 супени лъжица лагер бира по избор
  • 2 супени лъжици брашно
  • ½ чаена лъжица чесън на прах
  • ¼ чаена лъжица червен пипер
  • ¼ чаена лъжица сол
  • ¼ черен пипер
  • Зехтин

Смеси бирата, брашното и подправките в средно голяма купа. Добави зеления фасулец и го оваляй добре. Постели една тава с хартия за печене и намажи с малко зехтин. Печи 15-20 минути. Можеш да сервираш с лютеница с нарязан пресен лук. И бира, естествено.

Лучени кръгчета

Няма по-класическо мезе за бирата след пържените картофи. Уви, в повечето заведения ни сервират дълбоко изпържени полуфабрикати. Ето защо ти предлагаме да си ги приготвиш вкъщи с нашата лесна рецепта с пресни продукти. И бира.

Продукти:

  • 2 глави стар лук, нарязан на кръгчета
  • 1 чаша ледено студена бира
  • 1 чаша ябълков оцет
  • 2 чаши галета
  • 2 чаени лъжици сол
  • 1 чаена лъжица пипер
  • 1 ½ чаши брашно
  • ½ чаша царевичен грис

Сложи нарязания на кръгчета лук в голяма купа и сипи оцета отгоре. Остави да кисне за около 30 минути. Отцеди лука. В голяма купа добави брашното, царевичния грис и бирата. Разбъркай докато не получиш еднородна смес без бучки. В друга купа смеси галетата и подправки. Първо накисни лука в мократа панировка, а после в сухата. Увери се, че кръгчетата са напълно покрити с панировката. Сложи оваляните кръгчета в тава и прибери във фризера за поне 30 минути- най-добре час.  След това ги извади и ги премести в друга тава и ги опечи във фурната. Ако искаш да са по-хрупкави, можеш и да ги изпържиш в дълбок тиган.

Панирани гъби

Понеже калмари ядем само по гръцкото крайбрежие, доста удобно е да ги заместим с панирани…гъби. Пресни и вкусни!

Продукти:

  • 300 грама гъби
  • 1 чаша брашно
  • 2 супени лъжици царевичен грис
  • 1 ½ чаши бира
  • Подправки по избор

Смеси всички продукти без гъбите в голяма купа като добавяш бирата бавно. Може да не се наложи да използваш цялата, ще трябва да прецениш. Панировката не трябва да е много плътна или много рядка. Смеси гъбите с панировката. Изпечи  в добре загрята фурна или изпържи в тиган със затоплено олио.

Ако тези рецепти са ти харесали, то не забравяй да се абонираш за „Знам да ям“ още днес.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми