Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Пица. Изглежда като най-обикновена дума от четири букви, а в нея се крие толкова много. Най-известното италианско откритие може да ни пренесе на брега на морето, високо в планините при стадата, даващи мляко или в плодородните равнини и техните ароматни зеленчуци. Всичко зависи от настроението на този, който я прави. Може да е лека, ефирна и да носи аромат на пролет, а може и да е усещане за люта страст или кръвожадност… Стига толкова лирика. Както сте се досетили днес ще си говорим за пица и как да я приготвим перфектно у дома.

Произходът

Не е много ясен. За първи път думате е спомената в края на 10 век в текст от Южна Италия, в който се казва, че местен епископ трябва да получава дузина пици всяка Коледа. Ако се разровим в етимологията на думата, ще стигнем до гръцката дума „пита“, но ние предпочитаме да задълбаем в чревоугодническия аспект на това италианско оръжие за завладяване на света.

Тестото

Пицата е народно ястие, появило се във времена, когато хората са имали малко възможности да се глезят. Затова и тестото е от изключително обикновени съставки. Класиката е: вода, брашно, мая, зехтин, сол и захар. За разточителство можете да добавите и едно яйце, но не е задължително. Омесва се меко тесто и от него се прави пицата. Това ястие дава страхотни възможности за импровизация. Само преценете колко да е дебела пицата или какво да сложите. Е, все пак ви съветваме да не е много тънка, защото ще се чупи.

Практични съвети за печене на пица

Тъй като малко хора разполагат с пещ вкъщи, ще споделим няколко тествани съвета как да се доближим поне малко до перфектната пица.

  • Печете върху обърната тава. Много хора правят домашната пица в тавата. Ефектът е трудно вадене и развален вид. Затова печете върху обърната тава, като най-добре е да е стоманена. Така по-лесно ще махнете пицата, а и отдолу ще се завихря топъл въздух, който ще подпомогне печенето. И не се притеснявайте, че плънката ще протече – просто направете лек ръб отстрани. И още нещо – наръсете тавата с царевично брашно, защото така пицата няма да залепне.
  • Запичайте тестото. Преди да сложите избраните продукти, запечете леко тестото, колкото да започне да хваща коричка. Така доматеният сос няма да проникне в него и то ще остане хрупкаво.
  • Имитирайте пещ. За целта потърсете в големите супермаркети камък за печене. Така ще се доближите максимално до ефекта на пещта. Имайте предвид, че камъкът не може да се сложи в гореща фурна, защото ще се пръсне. Затова, когато включите печката да загрява, той трябва да е вътре.

Какво да сложим?

Ами, всичко. Най-обикновената пица е класиката "Маргарита" – тесто, домати, моцарела и босилек. Безумно вкусна е, особено ако се похапва в Неапол. Там даже си имат пицария „Маргарита“, за която легендата разказва, че е родното място на упоменатата пица. Добавянето на месо също е класика, но имайте предвид, че прошуто и зелени добавки, като босилек и рукола, трябва да се сложат след печенето. Така ще освободят аромата си без да станат на „чироз“ или хербарий.

Можете да приготвите пица и за десерт. Вместо с домати, намажете тестото с рикота или обикновено крема сирене. Отгоре сложете мед и начукани орехи и изпечете. Разкошният вариант е да добавите настъргана ябълка и канела.

Тук слагаме точката, тъй като рязко ни се дояде пица и отиваме да направим 2-3. А ако сме успели да ви изкушим с италианска кухня, ви предлагаме да преговорите и най-важното за пастата.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми