Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Е да, 3ти март мина, но пък има толкова причини да каним гости вкъщи. Да кажем, че си поканил приятели за вечеря. Не ти се готви нещо тежко, но се притесняваш някой да не остане гладен? Или пък не знаеш дали някой не пости? А може би просто искаш да предложиш на приятелите си отрупана трапеза и богат избор? Не се притеснявай. Вместо да правиш още пет вида салати, направи тези три разядки. Те са бързи, лесни и здравословни. Сервирай с  нарязани зеленчуци (краставици, моркови, чушки) накиснати в малко вода с лимонов сок или пък с филийки препечен хляб. А защо не и крекери или хрупкав домашен начос?  Без да се бавим повече: ето и патриотичните рецепти за здравословните разядки.

Кореноплоден дип (бял)

Пащърнакът омеква сериозно, когато се опече. Това го прави идеалната съставка за дип. А когато добавим и хрян, вкусът става неустоим.

Продукти:

  • 500 грама пащърнак
  • 1/2 супена лъжица зехтин
  • 1/4 чаша зехтин
  • 1 супена лъжица паста от хрян (можеш да използваш и любимата си горчица)
  • 1 супена лъжица тахан
  • 2 супени лъжици лимонов сок
  • 1 чаена лъжичка чесън на прах
  • Сол и пипер на вкус

Затопли фурната до 220 градуса. Обели пащърнака. Нарежи го на горе-долу еднакви парчета (2.5 – 3 см). Намажи с малко зехтин и сложи в тава с хартия за печене. Печи около 30 минути. В голяма купа добави всички съставки- зехтина добавяй постепенно и в зависимост от желаната консистенция на дипа. Разбъркай и намачкай добре съставките. Можеш да използваш и кухненски робот, ако предпочиташ. Ако пък не ти е достатъчно пикантно, добави още хрян. Можеш да сервираш веднага.

Чуден дип (зелен)

Пестото не е само за спагетите и доматите. Предлагаме ти този невероятен дип, който чудесно върви и с всякакви сандвичи. А можеш да нарежеш и репички за дипа.

Продукти:

  • 1 средно голяма глава броколи, нарязана на дребно (около 6 чаши)
  • 1 голям праз, на парчета  
  • 6 малки скилидки чесън
  • зехтин
  • 2/3 чаша нарязани бадеми, препечени
  • 1 чаена лъжичка лимонова кора
  • Сок от половин лимон
  • 1/3 чаша пресен магданоз
  • сол и черен пипер на вкус
  • кълнове за гарниране

Загрей фурната до 200 градуса. Постави броколито, праза и целите скилидки чесън върху хартия за печене и поръси със зехтин. Подправи добре със сол и черен пипер. Печи около 20-25 минути или докато чесънът омекне. Към 10тата минута от печенето можеш да обърнеш зеленчуците, така че да се опекат от всички страни. Докато зеленчуците се пекат, в тиган запечи леко бадемите, без мазнина. Извади зеленчуците и остави да изстинат. Обели препеченият чесън. Сложи чесъна, броколито, бадемите, магданоза, лимоновия сок и коричката от лимон в блендер или кухненски робот. Натисни „пулс“ бутона няколко пъти. Добави 4-5 супени лъжици зехтин и разбий отново, докато сместа не стане гладка. Опитай и добави сол и пипер, ако има нужда. Гарнирай с кълнове и допълнително лимон.  

Пикантен дип (червено)

Този дип има египетски вкус и се прави много бързо и лесно, но пък е цяла експлозия от вкусове. Количествата са за две чаши.

Продукти:

  • 2 средни червени чушки
  • 1 чаша филирани бадеми
  • 1/4 чаена лъжица морска сол
  • 1 чаена лъжичка кимион (семена)
  • 1/2 чаена лъжичка смлян кимион
  • 1/2 чаена лъжичка кориандър
  • 1скилидка чесън, настъргана
  • 1/4 чаена лъжичка чили (ако обичаш по-пикантен вкус, добави повече)
  • Сок от 1/2 лимон
  • 1-2 супени лъжици зехтин
  • Черен пипер
  • Сусамови семена за украса

Загрей фурната до 220 градуса и сложи чушките върху хартия за печене и ги печи, докато чушките не се сбръчкат. Обърни ги поне по два пъти по време на печене. Докато чушките се пекат, запечи леко бадемите в голям тиган. Извади тавата от фурната и я покрий с алуминиево фолио. Остави да изстине (около 30 минути). Махни стъблата и семената и обели изгорялата кожа. Нарежи чушките на едро и сложи в блендер или кухненски робот. Добави бадемите и разбий добре. Добави и останалите съставки и разбий до получаването на еднородна смес. Опитай и добави подправки на вкус. Остави в хладилника поне 30 минути преди да сервираш, поръсено със сусам.

А ако тези разядки са ти харесали, предлагаме ти да пробваш и тази с червена леща- ще я намериш след интервюто с прекрасната Здравка от кулинарния блог I love our dreams. А ако се абонираш за "Знам да ям", рецептите ще идват направо в пощенската ти кутия, заедно с вълнуващи интервюта и практични съвети.

Снимки на диповете: бял, зелен и червен.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми