Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Знаеш ли кои са едни от най-полезните ядки? При това можеш да ги използваш във всякакви рецепти: за палачинки, хлябове, закуски, за панировка, че даже и за супа. Да, вече издадохме отговора със заглавието, знаем. Но все пак да си кажем- овесените ядки са страхотна добавка към всяка рецепта. Те са богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Имат високо съдържание на фибри и протеини в сравнение с други зърнени култури. Овесените ядки ти помагат да намалиш кръвната захар и нивото на холестерола, а и подобряват метаболизма. Важна част са от много диети, защото помагат за сваляне на излишни килограми. А може и да се готви с тях! Днес ще ти споделим две рецепти, които включват…от всичко по малко! Но имат много овесени ядки!

Доматена супа с овесени ядки

Продукти:

  • 1 малка консерва домати на кубчета (или доматено пюре)
  • 1 малка консерва обелени цели домати
  • 3 чаши вода
  • ½ чаша сурово кашу
  • 3 супени лъжици овесени ядки
  • 1 кубче зеленчуков бульон
  • 1 супена лъжица сушен босилек
  • 4 скилидки чесън
  • Сол и пипер на вкус

Изсипи всички продукти без солта и пипера в тенджера. Готви на средно горещ котлон за около 15 минути. След като омекне кашуто, изсипи цялата смес в блендер или използвай пасатор, за да я разбиеш. Ако супата стане твърде гъста, добави вода. Подправи със сол и пипер на вкус.

Овесени ядки с гъби и мащерка

Продукти:

  • 1 чаша овесени ядки
  • 1 чаша вода
  • ½ чаша кашкавал (може и пушен)
  • 170 грама гъби
  • 3-5 стръка свежа мащерка
  • 2 скилидки чесън (нарязани на дребно)
  • ½ глава лук (нарязан на дребно)
  • Пресен лук (нарязан на дребно)
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 2 супени лъжици зехтин

Свари водата в малка тенджера и добави овесените ядки. Намали котлона и покрий с капак. Остави овесените ядки да се готвят около 25-30 минути. През това време нарежи останалите продукти. Сложи зехтина в малък тиган на средна температура. След като се загрее, добави лука и чесъна и запържи за 3-5 минути. След това добави и гъбите и мащерката. Готви за 5-7 минути. Ако зехтинът е изчезнал, добави още малко. След като си сготвил овесените ядки, рендосай кашкавала вътре. След това добави и сотираните зеленчуци. Разбъркай добре. Можеш да добавиш зехтин, ако е нужно. Добави и пресния лук, подправи със сол и черен пипер. Яж с лъжица! Можеш да добавиш и яйца на очи към манджата, ако мислиш, че няма да ти стигне.

А все пак и една рецепта за закуска…

Лимонена овесена каша с маково семе

Това е нещо между мъфин и овесена каша. Идеално е закуска- сутрешна или следобедна. Приготвя се за 15 минути. Количествата са за една порция.

Продукти:

  • ½ чаша овесени ядки
  • 1 чаша мляко (бадемово за предпочитане) или вода
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • 1 супена лъжица кленов сироп или мед
  • 1/2 супена лъжица ленено семе (смляно)
  • 1 чаена лъжица маково семе
  • Щипка сол
  • 1 супена лъжица захар

В малка тенджера смеси овесените ядки и млякото. Загрей на максимална температура и изчакай сместа да заври. Намали котлона и остави да ври 5-7 минути. Добави лимоновия сок, кленовия сироп, маковото семе, лененото семе и солта. Бъркай докато не се смесят добре. Готви, докато не решиш, че вече си много гладна (или просто кашата достигне желаната гъстота).

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми