Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Великден е не само религиозната почит към саможертвата на Спасителя. За не толкова вярващите този празник е страхотна възможност да се съберат с близки и приятели и заедно да се насладят на вкусна и домашно приготвена храна. И тук идва дилемата време със семейството или време за готвене. Ако се придържаме към традицията, 4-5 часа в кухнята не ни мърдат – основно за да наглеждаме агънцето. И затова днес ти предлагаме няколко спестяващи време алтернативи.

Класиките без, които не можем – 30 минути

Няма как да е истински Великден без зелена салатка и таратор. И към тях кой каквото иска – я ледена ракийка, я мастичка на кристали или сокче за децата. Разбира се, няма да те учим как да си направиш салатата и таратора – всеки си има семейната традиция в това отношение. Важното е продуктите да са пресни, най-добре да са набрани от градината на баба. И сега да минем към агнешките алтернативи.

Алтернатива 1 – 30 минути + 8-9 часа

Обещахме, че ще ти спестим време, а говорим за 8-9 часа. Спокойно, няма да те връзваме в кухнята. Това е начинът да имаш безумно сочно и крехко агнешко което ще ти отнеме само 30 минути активна дейност.

За целта вземаш избраното парче агънце. Слагаш го в голяма тава и хубаво го овкусяваш. Предлагаме ти да се придържаш към класиката – сол, черен и червен пипер, джоджен за свежест и ако си ОК с аромата на розмарин добави 1 малко стръкче. Не прекалявай с розмарина, все пак това е една доста силна подправка. След като хубаво масажираш агънцето с подправките добави 1 и половина бирички – така де, и готвачът е човек и трябва да пийне. Според нас става най-добре с хубаво пшенично чешко или немско пиво, но и нашенско светло ще свърши работа.

Остава да завиеш тавата много добре с алуминиево фолио. И като казваме добре, имаме предвид поне два пласта. Затова е и хубаво да използваш тава с ръб – за да можеш хубаво да захванеш алуминия и да не излезе нито капка пара. После сложи тавата в предварително загрята на 90 градуса фурна за споменатите 8-9 часа. И както се досещаш, добре е това да стане предната вечер, а не в деня на Великденския обяд. На другата сутрин месото ще пада от кокала без да се е налагало въртене около фурната, за да го поливаш и наглеждаш.

Алтернатива 2 – 30 минути

Ако решиш да избягаш от приготвянето на цяло парче агне, ти предлагаме... кюфтета. Имат страхотните аромат и консистенция на агнешкото месо, но се приготвят много по-бързо. Другото им предимство е, че това ще е забавление за всички, особено ако разпалите скарата на двора. Още по-хубаво е, че вече във всеки голям магазин и във всяка добра месарница се предлагат готови агнешки кюфтета.

Естествено, винаги актуален вариант е да си вземеш кайма и сам да ги приготвиш. Много хора предпочитат тази опция, защото сами избират месото и подправките, които да добавят.

Алтернатива 3 – 50 минути

Тук няма да ползваме месо, а агнешки субпродукти, известни и като комплект. Не се мръщи, сами по себе си те са страхотно ястие. За да си го приготвиш ти трябват пресни дреболии. Нарежи ги и ги измий много добре със студена вода. Сложи ги в тенджера с вода и като кипнати отпени 2-3 пъти. После отново ги измий и ги сложи да се варят 25 минути в тенджера под налягане с любимите ти подправки.

След като се сварят, ги отцеди, сложи ги в тава, леко ги подсоли и поръси с черен пипер, сложи няколко кубчета масло, добави нарязани на едро червена чушка и лук и ги запечи за 15-ина минутки в предварително загрята фурна. И така ще имаш страхотно ястие, което се комбинира много добре със зелената салатка.

Ето как можеш да се приготвиш за Великден бързо и лесно. Ние не знаем кой вариант ще изберем. Може би ще са и трите – празниците са дълги. А може и да повторим рецептата ни от миналата година, която се получи доста добре, но пък отнема време.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми