Информираният избор е пътят към здравословното хранене

E, нямаме предвид всички понички, разбира се. Но рецептите, които ти предлагаме днес, са без захар, без консерванти и оцветители. И най-важното- без пържене, а…замразяване така че са идеални за хапване под галещите лъчи на пролетното слънце! Приготвят се бързо и лесно. Дозите са за от 4 средни до 10 малки понички. Ако ги държиш в хладилника, могат да ти стигнат за цяла седмица, но малко се съмняваме, че ще оцелеят толкова дълго. А сега без да се бавим повече, представяме ти три страхотни рецепти за постни сурови понички.

Сурови шоколадови понички

Продукти:

  • ½ чаша фурми, сурови и накиснати във вода предварително
  • 1 ½ чаши брашно
  • 2 супени лъжици какао на прах
  • 1 супена лъжица кокосово масло (разтопено)
  • 1 супена лъжица кленов сироп (или мед)

За глазурата:

  • 1 разтопен шоколад от 100 грама (препоръчваме шоколада за готвене от Лидл)
  • 1-2 супена лъжица кокосова сметана (само твърдата част от повърхността на консервата)

Сложи всички съставки за поничките в блендер или кухненски робот и разбий до получаване на еднородна смес.  Раздели я в четири форми за понички (или мъфини, ако нямаш по-подходяща тавичка). Замрази за час (или повече). Направи глазурата като смесиш всички съставки. Извади поничките от формичките и ги натопи хубаво в изстиналата глазурата. След това ги сложи върху хартия за печене (или чиния) и ги сложи във фризера за още 20 минути. След това имаш прекрасен здравословен пролетен десерт!

Бързи понички с кокосова глазура

Продукти:

  • 2 чаши и половина фурми (без костилките, накиснати и отцедени)
  • 1/3 чаша кокосови стърготини или люспи
  • 2 супени лъжици рожков (или какао на прах)
  • 1 чаена лъжица ванилия

За глазурата:

  • ½ чаша суров кокос (можеш да вземеш сушен и да го накиснеш в гореща вода)
  • 4/5 чаша фурми
  • 1 чаена лъжица ванилия

В кухненски робот или блендер смеси фурмите за поничките, кокосите стърготини, рожкова и ванилията. Блендирай добре и с получената смес направи малки топчици. След това с пръст направи дупка в тях (може да използваш и онзи безименен уред, с който чистиш чушките от дръжките и семките).  За глазурата просто смеси всичко в блендера и след това залей поничките.  Готово!

Кръгли понички

Продукти:

  • 2/3 чаша овесени ядки
  • 2/3 чаша кашу (предварително киснати във вода за поне 4 чаша)
  • 2/3 чаша фурми (без костилки)
  • 1/8 чаена лъжица хималайска сол
  • ½ чаена лъжица ванилия

За глазурата:

  • 2 супени лъжици кокосово масло
  • 2 супени лъжици кленов сироп
  • 1/8 чаена лъжица ванилия

Смеси всички съставки за поничките така че да получиш плътно и влажно тесто. Използвай блендер или кухненски робот- може да отнеме няколко минути. Ако и след това не е достатъчно слепено, добави още фурми или вода. Направи топки от получената смес и сложи във фризера за около 20 минути. Сега започваме с глазурата- трябва разтопиш кокосовото масло на слаб огън. След това спри котлона и добави сиропа и ванилията като не спираш да разбъркваш. Трябва да получиш плътна златиста карамелена смес. Потопи поничките в глазурата така че да има от нея навсякъде. Сложи ги обратно във фризера. След като глазурата върху поничките се втвърди, разбъркай пак останалата глазура и потопи малките топчици още веднъж. Върни във фризера. Повтори упражнението, докато глазурата не свърши.

Ако тези рецепти са ти харесали, не пропускай да се абонираш за „Знам да ям“, за да не пропуснеш следващите ни вкусни предложения.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми