С подкрепата на

Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Мис България 2003 разбива на пух и прах мита, че красивите жени не могат да готвят. Елена е известна сред приятелите си като отличен кулинар, а, колкото и странно да звучи това за един модел, тортите и сладкишите са нейната стихия. За „Знам да ям“ тя споделя тайната на перфектната си фигура и споделя какво означава здравословно хранене и изненадваща рецепта за хляб… без брашно.

Елена, ти си привърженик на здравословното хранене. Винаги ли си живяла така, или този интерес се зароди по-късно?

Едно от любимите ми неща, свързани с детството, са вкусните гозби, които приготвяше майка ми. Тогава никога не съм се питала мазни ли са били, съдържали ли са повече сол… Спомням си колко милинки и банички изяждах в училище и как събирах стотинки за дъвчащи бонбони и сладолед. Разбира се, като си дете, метаболизмът ти е съвсем различен, но по-важното е, че в онези години повечето продукти имаха хранителна стойност. Сега е много трудно да намерим храна с вкуса и аромата от детството ни. Това е моята причина да започна да се храня здравословно. В ежедневието си да изключвам продуктите, които съдържат големи количества изкуствени съставки, захар, сол, консерванти и т.н. и държа на домашно приготвената храна. Когато се храня здравословно, не усещам умора, тежест, напрежение, концентрирам се по-лесно и съм по-жизнена.

Какъв е режимът ти на хранене, на какви храни наблягаш?

Режимът ми включва всички хранителни групи и не е свързан с прекалени ограничения, но това не означава, че се храня безразборно. От моя опит с диетите мога да кажа, че всеки организъм е цяла Вселена, която се променя във всеки един момент. Ако наблюдаваме реакциите на тялото си към определени храни, можем да направим извод за въздействието им върху нас. Например - аз от известно време съм особено чувствителна към сурови зеленчуци и плодове, колкото и странно да звучи, а преди не беше така. Затова ги обработвам предварително, рядко ям салати, а плодове приемам само между закуската и обяда. Беше изненадващо за мен, че от 2 години не мога без месо. И намерих обяснението - направих си изследвания и се оказа, че желязото ми е с много ниски показатели.

Как разпределяш храненията си през деня, за да поддържаш добрата си фигура?

Обикновено започвам деня си с топла вода и лимон. След това закусвам - 2 поширани или бъркани яйца, или препечена филийка ръжен хляб, полята със зехтин. Ставам рано сутрин, към 6 ч., затова си позволявам плод преди обяда. Купувам сезонни плодове и се старая да намирам такива с вкус и аромат.

Обядът ми е различен всеки път. Най-много обичам супа, но само ако аз съм я приготвила. Често изяждам едно кисело мляко със сушени плодове. Вечерята е моето изкушение. Обичам да е споделена и да съм я направила сама. Колкото и да е неправилно, според повечето експерти по здравословно хранене, често приготвям паста или ризото. Когато готвя месо или риба, обикновено гарнитурата е задушени или печени зеленчуци. И задължително има десерт, защото сладките изкушения са моето хоби.

Знаем, че всеки ден консумираш чай. Какви видове пиеш и какви са ползите от него?

О, да! Чаят е моята слабост. Много държа да е направен според правилата и да е от билки, които мога да видя с очите си и да разпозная. Аз съм от Родопите и моята майка ме е отгледала с билки, които сме брали по поляните и горите. Ползите от чая са големи. Можем да си направим собствена комбинация за болести, от които страдаме, и едновременно с това да изпитаме удоволствие от вкуса и аромата.

Ако пием чай само за удоволствие, тогава можем спокойно да развихрим фантазията си. Аз напоследък пия повече зелен чай с жасмин, защото ми действа ободряващо в жегите. Зимата обичам черен чай с бергамонт или турски чай. Добавям пръчки канела, кардамон, черен пипер, джинджифил... У дома винаги имам жълт кантарион, мащерка, маточина, лайка, липа, мурсалски чай.

Използваш ли хранителни продукти за разкрасителни процедури и ако да – какви?

Често, когато правя десерти, ми остават белтъците на яйцата. Леко ги разбивам и си намазвам лицето, шията и деколтето. Действа стягащо и избелващо. Редовно си правя пилинг на тялото с остатъка от кафе от кафемашината. А най-любима ми е маската за лице с банан, пълномаслена сметана, сок от лимон и мед. Омекотява, хидратира и прави кожата бебешки мека и искряща.

Ти си известна като добра кулинарка. Всеки ден ли готвиш, или го правиш само с повод?

Много обичам да експериментирам в кухнята. Имам толкова много екзотични подправки и ценни готварски книги! Това е времето, в което съм сама, съсредоточена в аромати и вкусове, мислеща за най-добрата възможна комбинация от продуктите, с които разполагам. Много обичам да готвя и за мои гости. Не е необходим празник, за да се събера с любими хора. Вкусната храна, спомените от доброто старо време и споделените мигове на щастие са едни от нещата, за които си заслужава да се живее.

Защо една красива жена предпочита да сложи престилката, а не да се храни навън? Не губиш ли много време в кухнята?

Не знам как се появи това мое влечение. Вероятно защото готвенето някак ме успокоява и забравям ежедневните проблеми. Правя го само и единствено заради себе си. Може би точно заради това, че не го приемам като задължение, го прави толкова любимо занимание. Ако нямам време, просто хапвам нещо бързо, но задължително го аранжирам, за да изглежда красиво.

Какво те вдъхновява в кухнята?

Разбира се, опитът в кухнята е от голямо значение за добрия краен резултат. Но нищо не става без вдъхновение. Мен ме вдъхновява желанието да постигна перфектното съчетание от вкусове и подправки, вдъхновяват ме хората, за които приготвям даденото ястие, и любовта ми към тях. В този ред на мисли - изразът „щипка любов“ е много подходящ… Това е моята тайна съставка.

Ето и една от рецептите „запазена марка“ на Елена:

Вкусни хлебчета без брашно

Продукти (за 6-8 хлебчета):
150 г смлени на прах бадеми
30 г хуск (натурални фибри от индийски бял живовлек)
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. сол (или на вкус)
2 с.л. ябълков оцет/лимонов сок за угасяването на содата
200 мл гореща вода
3 белтъка (от големи яйца )

В порцеланова купа се смесват сухите съставки и се разбъркват добре. Към тази смес се добавят белтъците (не е нужно да са разбити) и ябълковия оцет. Долива се горещата вода и се разбърква докато образуване на лепкаво, мокро тесто. То може пожелание да се раздели на две и в едната част да се добави пушен червен пипер, а в другата – чубрица, за по-разнообразен вкус. От тестото се оформят топки (около 8 броя), поставят се в тава върху хартия за печене и се слагат във вече загрятата фурна на 180 градуса. Пекат около 55 минути.

Вижте още

Да кажеш, че японската кухня е суши е да сравниш нашата с таратор

Шеф Петър Михалчев и Йоани Ямазаки разказват за „рамен“, „яки“ и други тайни

Петър Михалчев е познат като един от членовете на журито на кулинарното шоу MasterChef.

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми