Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Няма как едно ястие да стане вкусно без подправки. Каквото и да си говорим си трябват аромати и онези фини нотки, които изненадват приятно. Но невинаги можем да улучим колко и какво да сложим и как да миксираме подправките. Затова днес ти предлагаме три лесни микса, които всеки може да си направи сам и да има под ръка готови овкусители.

Микс за италианска храна

Любителите на пастата и лазанята стават все повече и, ако и ти си от тях, ти даваме страхотна рецепта, с която ще дадеш на всяко ястие апенински привкус.

Необходими за ти:

  • По 50 грама изсушени босилек и риган.
  • По 25 грама ситно нарязан сух розмарин мащерка.
  • Една супена лъжица чесън на прах.
  • Една чаена лъжичка фино смляна морска или хималайска сол.
  • Щипка сушена мента или ситно смляха лимонова трева за допълнителна свежест. Тези съставки са по желание и трябва да се внимава с количеството, за да не доминират над останалите аромати.

Изсипи всичко в подходящ буркан и разклати докато се смеси. И готово. После само трябва да поръсиш на вкус върху спагети, пица, лазаня или печени патладжани или пиле с пармезан.

Подправка за риба

Този микс е добре да се ползва преди готвенето на рибата. Най-подходящ е за морски продукти, които ще бъдат сготвени на скарата или във фурната. Но спокойно можеш да добавиш и в брашното за паниране на дребни рибки като цаца и сафрид.

Състои се от равни количества чубрица, розмарин, мащерка, риган, босилек и майорана. Добави и по малко сух копър, сол и черен пипер. Отново разбъркай всичко в буркан и го дръж на тъмно и прохладно място, за да се запази за по-дълго.

Овкусител за свинско

Тъй като по нашите земи си обичаме да похапваме свинско, не можем да пропуснем и съответните подправки. За да получиш перфектно печено, смеси сол, чесън на прах, ким, кориандър, черен пипер, червен пипер в равни количества. Този микс може да изкара много дълго време. Можеш само да натриеш месото с него преди печене или да го добавиш към класическата родна марината от вино и лук.

И един трик за по-изтънчените

Може да не смилаш съставките на миксовете предварително. Вземи нужните количества в натурален вид и хубаво ги смеси. После ги сложи в мелничка и смилай нужните количества при готвенето. Така ще е по-ароматно. А и можеш да наредиш мелнички с различни миксове на някой рафт и така ще превърнеш кухнята си в по-красиво място.

За съхранението на тези миксове важат същите правила като за останалите подправки в кухнята ти. А тук ще намериш още идеи за комбиниране на храна с ароматните дарове на природата.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми