Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Сезонът на супите приключи, но този на салатите тепърва ще се развихря. А каква по-добра добавка към зелената салата от домашно приготвени крутони? Ако за теб това са излишни префърцунени неща, които ръсят в ресторантите, за да изглежда марулята по-хранителна, то…време е да размислиш. Крутоните са вкусни, хрупкави и придават завършеност на всяка супа или салата. А е много по-добра идея да си ги направиш вкъщи, отколкото да си купуваш готови. Даваме ти три причини защо да ги приготвиш още днес:

  1. Правиш една малка порция и можеш да ги ползваш цяла седмица. Освен ако не решиш да си ги похапваш вместо ядки. Или просто между храненията. Да не говорим, че от крутоните става чудно мезенце за бяло вино или бира.
  2. По-евтино е да си ги направиш вкъщи, отколкото да си купуваш от магазина.
  3. Имаш пълен контрол над продуктите. Нямаш нужда от оцветители, консерванти или всякакви съставки, които звучат като извадени от учебник по химия.

И така- достатъчно по темата защо. Нека ти разкажем как. 

За 2 чаши крутони ше ти трябват около 2 минути подготовка.

Бързи и лесни крутони

Продукти:

  • 170 грама хляб
  • 1 супена лъжица масло
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 1 супена лъжица магданоз (пресен или сушен)
  • Сол и пипер на вкус (или около 1/4 чаена лъжица)

В малка тенджера смеси маслото, зехтина, чесъна, магданоза, солта и пипера. Затопли на среден огън, за да се разтопи маслото. Разбъркай добре и остави настрана. Нарежи хляба на кубчета и го сложи в купа. Поръси хляба с маслото с подправките. Застели тава с хартия за печене и печи на 180 градуса за около 20 минути.

По-бързи и лесни крутони

Продукти:

  • 4-6 филии пълнозърнест хляб, нарязан на кубчета
  • 2-3 супени лъжици зехтин
  • Сол и пипер на вкус
  • Подправки по избор: сладък червен пипер, чили, чесън на прах.

Смеси нарязания хляб, зехтина, солта, пипера и другите подправки в голяма купа и размеси добре. Сложи хартия за печене в тава и разпръсни крутоните отгоре. Печи на 200 градуса за около 10 минути.

Не забравяй, че трябва да сложиш крутоните малко преди да поднесеш салатата, за да са хрупкави. По-добре е да използваш по-стар хляб- поне на ден или повече. Така ще ти е по-лесно да го нарежеш.

Алтернатива на крутони (без глутен)

Трябва ти само…нахут. Тези заместители на крутоните са без глутен и без мазнини. Идеални са за диета или ниско калорично нещо за гризкане.

Продукти:

  • 200 грама нахут (от буркан или консерва)
  • Сокът на половин лимон
  • ¼ супена лъжица сол
  • 1 чаена лъжица чесън на прах

Затопли фурната на 200 градуса. Сложи всички съставки в купа и объркай добре с ръце, за да ги овкусиш. Изсипи ги върху хартия за печене и печи за 20 минути. Разбъркай добре и печи още 10 минути. Изчакай нахута да изстине и…готово!

Aко тези рецепти са ти харесали, не пропускай да се абонираш за "Знам да ям" още сега.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми