Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Във Франция и Северна Италия, кулинарите обожават кестени. Защо ли? Защото са с изтънчен вкус и от тях можеш да направиш десерт, основно, салата и дори безглутенов хляб. Ако следващият път на пазара се чудиш дали да вземеш кестени за вкъщи или не, подготвили сме ти малко полезна информация и вкусна рецепта, за да ти помогнем с решението.

В сравнение с другите ядки и семена, кестените не са с толкова високо количество на калории и мазнини. Въпреки това те са богати на минерали, витамини и фитонутриенти, които са важни елементи на здравословното хранене. Кестените са изключителен източник на мед и манган, витамин B6, рибофлавин, фолиева киселина и витамин C. Със своите 50% водно съдържание, те са различни от останалите ядки и трябва да имат място в диетата ти.

В 100 грама кестени се съдържат:
• 130 ккалории
• 42.8% въглехидрати
• 4% захари
• Витамини А (1% от дневните ти нужди) и C (72%); калий (11%), фосфор (19%), магнезий (8%), калций (3%), натрий (0%) и желязо (13%), както и микроелементите: мед, флуор и силиций.
• Важните витамини от B-комплекса: ниацин (11%), В6 (29%), тиамин (100%), рибофлавин (12%).

Освен това кестените са натурално безглутенова храна и се използват за направата на брашно, с което се приготвят храни подходящи за всякакви диети. Благодарение на богатото си съдържание на фибри, кестените се считат за ниско гликемична храна и са подходящи при хора с диабет. А освен това фибрите оптимизират усвояването на полезните вещества и стимулират метаболизма като ти помагат да имаш редовен стомах. Магнезият в кестените увеличава шанса на тялото ти да се защити от болести свързани с възрастта като остеопорозата. Заради всички витамини и антиоксиданти, полезните ядки стимулират имунната ти система, а В витамините подобряват работата на мозъка и нервната система. Калият пък усилва притокът на кръв към мозъка и така повишава концентрацията и паметта.

А ето и рецептата за 4 порции фантастично ястие с кестени

Продукти:
• 2 супена лъжица масло
• 1 глава лук, нарязана на ситно
• 2 скилидки чесън, нарязани на ситно или пресовани
• 20 кестена, сварени или опечени, обелени и нарязани на едро
• Няколко стръка мащерка, наронена на дребно или ако е прясна-нарязана
• 12 гъби, ситно нарязани
• 200 мл пилешки бульон
• Сол и пипер на вкус
• 4 патешки гърди (или гъши или пилешки)

Загрей фурната на 220 градуса. Започни с плънката: задуши лука с маслото в малка тенджера. Добави чесъна, кестените, гъбите, мащерката и остави да се пържи за 5 минути. Добави пилешкия бульон и подправи според вкуса си. Остави на котлона докато течността не се изпари наполовина. След това махни от котлона. Докато чакаш, махни кожата от патешките гърди и с остър нож ги разрежи по дължина, започвайки от дебелия край към тънкия. Внимавай да не ги нарежеш на половина. Напълни гърдите с плънката и завий в алуминиево фолио. Постави в тава и печи във фурната за около 30 минути. Ако ти е останала плънка, залей гърдите преди поднасяне. Сервирай със салата от сезонни зеленчуци или картофено пюре.
Ако тази рецепта ти е грабнала вниманието ти и разпалила желанието ти да сготвиш, по-добре ни остави имейла си, защото имаме още много вкусни рецепти и полезни съвети за споделяне.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми