Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Италианците завладяха света с простата си, но безумно вкусна храна. Каквото и да си говорим пица, паста и брускети не са върха на кулинарното майсторство. И тук се крие магията – така да съчетаеш два-три обикновени продукта, че целият сват да иска още и още. Точно такъв продукт е песто. Смачканите билки с малко зехтин и други екстри влязоха с гръм и трясък в кухнята и се превърнаха в символ на изтънченост. Днес ще ти разкажем малко повече за пестото и неговите приложения и ще споделим любимата си рецепта.

За произхода

Легендата гласи, че песто произхожда от областта Лигурия и по-точно от град Генуа или както го произнасят местните – Дженоа. И сега познай как се нарича най-популярният вид. Точно така – „Песто Дженовезе“.

И пак според легендата, този сос се прави от няколко стотин години. А ако питаш генуезците, ще ти кажат, че песто може да стане само с местния широколист босилек. И че трябва да се приготвя много бавно. И не с блендер, а на ръка. Те твърдят, че за да стане пестото хубаво, хаванчето трябва да е от мрамор, а чукалото – от черешово дърво. От мачкането на тревите идва и името на соса. На италиански чуканчето се нарича pestello.

Основните видове

Песто вариациите са хиляди. Разбира се, класиката е „Дженовезе“. То се прави от босилек, зехтин, кедрови ядки, чесън, сол, пипер и твърдо сирене като се слагат два вида – пекорино и пармезан.

Много популярно е и пестото със сушени домати. То има много богат вкус и страхотен аромат. В някои региони добавят мента или пресен джоджен за повече свежест.

Много интересен вкус има пестото с маслинова паста. А най-хубавото е, че той всеки път е различен в зависимост от вида на използваните маслини – свеж със зелени и по-тежък с черни. И накрая на представянето на основните видове, ще ти кажем, че има и песто с прясното сирене рикота.

Приложения

Песто има супер много приложения в кухнята. Класиката е салата „Капрезе“, която е още един пример за изящната простота на италианската кухня. Всеки се е наслаждавал на свежата комбинация от домати, моцарела, песто и зехтин с чаша студено бяло вино или розе през лятото. И ще ти издадем една тайна -  тя върви и с ракия, а ако добавиш филенца аншоа, става перфектно мезе за водка.

Уханният босилеков сос може да се използва и при печене на месо като олекотява и освежава по-мазните парчета свинско. Ако печеш цяло парче, спокойно можеш да го намажеш отвън с песто и така да го метнеш във фурната. А в Италия много често слагат песто при приготвянето на поркета, което е бавно печено свинско руло, което ни напомня, че трябва да споделим рецептата, защото е безумно вкусно.

Ако си почитател на пастата, най-бързата рецепта е да я свариш и после да я объркаш с леко разредено песто. И нали знаеш – за разреждането се ползва водата, в която е вряла пастата.

И след като споделихме любимите си песто приложения преминаваме към обещаната рецепта.

Разказвали сме ти за нашите импровизации по темата, но днес ще ти дадем класическата пропорция за „Песто Дженовезе“. Продуктите са:

  • 2 връзки босилек,
  • 1 скилидка чесън,
  • Равна супена лъжица леко запечени кедрови ядки
  • По 1 супена лъжица много фино настъргани сирене пекорино и пармезан,
  • 4 супени лъжици зехтин,
  • Сол и черен пипер на вкус.

За да приготвиш соса първо измий и изсуши листата босилек. Намачкай ги с чесъна, ядките и солта. Не ги блъскай като хамалин, а нежно ги стривай по стените на хаванчето. Когато са станали на пюре добави сиренето, и пак размачкай. Накрая добави зехтина и черен пипер по желание.

Това беше нашето песто приключение. И не забравяй, че ти обещахме рецепта за поркета. За да не я изпуснеш, ти предлагаме да се абонираш за „Знам да ям“.

Вижте още

3 рецепти за домашна лютеница от бабините тефтери

Има ли по-вкусно нещо в нашето детство от прясно изпечена филия хляб, намазана с домашна лютеница?

Има ли по-вкусно нещо в нашето детство от прясно изпечена филия хляб, намазана с домашна люте

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми