Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Хрупкавите калмари са любимо кулинарно изкушение. Като всяка морска храна те са и супер полезни. И още една добра новина – много са лесни за приготвяне и днес ще ти разкрием кои са трите тайни, за да станат неустоимо хрупкави.

Тайна 1: Трябват ти хубави калмари

Хубавите калмари са блестящи и миришат на морска вода, а не на риба. Ако са почистени трябва да са мраморно бели, а непочистените са сивкави. Подготовката им за охрупкавяване е много лесна. Най-напред махни тънката прозрачна ципа върху тубата. За целта направи съвсем лек разрез върху калмара и после просто го обели. След това пусни тубите във вряща вода за не повече от две минути и после бързо ги охлади. Остава да ги нарежеш на шайби и да преминеш към…

Тайна 2: Панировката е с белтъци

Панировката е най-важната част от днешното ни изкушение. За нея ти трябват:

  • 3 белтъка
  • сол, черен пипер, лют пипер, сух риган или други сухи подправки по ваш вкус
  • брашно за овалване.

Най-напред поръси шайбите със сухите подправки и ги остави да се овкусяват. После разбий белтъците на сняг. Когато са готови пусни шайбите в белтъците и леко разбъркай, така че да се покрият изцяло. Най-добре е това да се прави съвсем леко с ръка, а не с вилица или бъркалка. Остана да ги сготвиш.

Тайна 3: Олиото трябва да е много горещо

За да станат наистина крехки и хрупкави ти трябва супер загрята мазнина. Така ще се получи желаният резултат и ястието няма да е мазно. Ако олиото не е загрято, ще влезе в калмарите и ще развали вкуса им. За да постигнеш по-висока температура, към слънчогледовата мазнина, можеш да добавиш и оризово олио или от гроздови семки, които имат по-висока температура на кипене и така течността ще е по-гореща.

И още нещо - трябва да се пържат в голямо количество мазнина. Единият вариант е фритюрник, но ако нямаш, използвай дълбока тенджера.

След като олиото е загряло пускай всяка шайба поотделно като отцеждаш излишния белтък. Пържи ги докато станат бледо златисти. Не чакай цветът да се насити, защото така ще станат жилави. После ги сложи върху решетка или домакинска хартия да се оцеди излишната мазнина. Овкуси ги с малко прясно смлян черен пипер и лимонов сок, налей си добре охладено питие и се наслади на пиршеството, което си спретнал за десетина минути.

А знаеш ли още какво можеш да си направиш много бързо и е страхотно за лятото? Миди. И за да не търсиш излишно, виж нашите предложения за три ястия с любимите ни черноморски миди.

Вижте още

Невероятният вкус „море и планина”

Барселона примамва кулинарните пътешественици с изненадващи комбинации, предизвикващи сетивата

В Барселона буквално на всяка крачка множество ресторанти, кафета и сладкарници изкушават жад

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми