Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Започна сезона на приключенията: в парка, в планината, а защо не и на морето? Достатъчно топло е! И за да не се чудиш какво да приготвиш за из път или какво да носиш за хрупане, което не е пълно с консерванти и оцветители, предлагаме ти две много вкусни рецепти. Практични за носене, лесни за споделяне и много, много вкусни! Удоволствието от хапването е гарантирано! А за теб остава само да решиш къде ще ги гризкаш.

Тарали

Таралите са италиански вариант на солетите ни. Или пък може би на геврека ни? Е, каквото и да са точно, ние ще си ги приготвим с домати. По принцип в Италия таралите вървят и с чаша изстудено бяло вино (само да си знаеш).

Продукти:

  • 1 чаша пълнозърнесто брашно
  • 2 кг пресни домати
  • Сол на вкус
  • 1 чаена лъжица риган
  • Чили на вкус
  • 2 ¾ супени лъжици зехтин
  • 50 мл бяло вино

Първо трябва да се справим с доматите, за да можем да направим вкусни тарали с тях. Започваме като разрежем един Х в долната им част и ги сложим във вряща вода за 1 минута. След това вадим доматите и ги белим. Изсушаваме кожата им върху хартия за печене за около 6-8 часа на най-ниската температура на фурната. Нарязваме ги на дребно (можеш да използваш машинка за мелене на кафе). В голяма купа смесваме кожичките на доматите с брашното, солта, ригана и чилито. Правим кладенче в средата и изсипваме в него виното и зехтина. След това взимаме една вилица и разбиваме добре сместа. А после я размесваме добре с ръце за около 10 минути. Завиваме с кухненско фолио тестото за около 30 минути. Нарязваме тестото на 6 парчета и ги го оформяме по дължина така че да заприлича на змия. Застъпваме краищата и ги натискаме добре, така че да слепнат и да имаме кръгче. Сложи тенджера с вода на котлона, изчакваме да заври и добавяме малко сол, след което добавяме таралите. Варим докато не изплуват на повърхността на тенджерата. Изваждаме ги и оставяме на кърпа, докато изсъхнат. По-вкусни са, ако престоят. Ако можеш- опечи ги на следващия ден. Печи на хартия за печене на 180 градуса за около 25 минути.

Крекери с чесън и подправки

Няма нужда да купуваш крекери- тези се правят много лесно и бързо. А и можеш да ги направиш по свой вкус като добавиш любимите си подправки. Препоръчваме да ги хапваш с домашно приготвен хумус: няма да има планински връх, който да ти се опре.

Продукти:

  • 1 ¾ чаши пълнозърнесто брашно
  • ¼ чаша смляно ленено семе
  • ½ чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжица чесън на прах
  • ½  чаена лъжица мащерка
  • ½ чаена лъжица розмарин
  • ½ чаена лъжица чубрица

Затопли фурната на 190 градуса. Изсипи в голяма купа всички сухи съставки. Добави вода- започни с 1/3 чаша и добави толкова, че да получиш гъсто тесто. С точилка разточи така полученото тесто до получаване на много тънък блат. Можеш да сложиш тестото между два листа хартия за печене и да го разточиш така. Махни горния лист хартия и сложи тестото направо в тавата. Нарежи тестото на квадрати като внимаваш да не нарежеш и хартията. Печи за около 30-40 миниути. Най-вероятно крайните крекери ще се опекат преди тези в средата, така че можеш да ги извадиш и да продължиш да печеш другите.

 Ако пък искаш да направиш няколко вида хрупкави крекери, разгледай и старото ни предложение за три вкусни рецепти за домашни крекери.  

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми