Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Веществата в черния шоколад допринасят за ускоряване на метаболизма и намаляват кортизола в кръвта – хормона на стреса. А това означава, че ако похапваш шоколад не само ще изглеждаш добре, но и ще си правиш превенция срещу сърдечно-съдови заболявания, ще свалиш стреса и ще бъдеш в добро настроение. Благодарение на стеариновата киселина, фенолите и флавоноидите, съдържащи се в какаовите зърна, нивото на лошия холестерол в организма се запазва в норма. Но, внимание! Говорим само и единствено за черния шоколад – с високо съдържание на какао, над 70%, без или с много малко захар.

Шоколадова торта без брашно

Познато ти е колко е трудно да устоиш на парче шоколадова торта, с мисълта как тя ще навреди на фигурата ти, нали? Значи тази рецепта е за теб.
Деликатната шоколадова торта, която ти предлагаме, не съдържа брашно и масло и съставките й няма да навредят на фигурата ти. Бананите, макар и с голямо съдържание на захар, не се отразяват зле на талията, ако не се комбинират с мазнини. Благодарение на пектина в тях те блокират усещането за глад. Авокадото е богато на мононенаситени мазнини и олеинова киселина, които са източник на енергия, но не повишават нивото на холестерола, L-карнитинът в него оказва положителен ефект при разграждането на белтъчините и мазнините, а целулозата ускорява храносмилането.

Ето как да си приготвиш тази вкусна торта:
200 г черен шоколад (70% съдържание на какао или повече)
1 авокадо
1 банан
1 с.л. захар
1-2 с.л. какао
1 ч.л. инстантно кафе
4 яйца
1 ч.л. ванилия
щипка сол   
Постави в купа банана, авокадото, захарта и разтопеният на водна баня шоколад и разбий с пасатор за 20-30 сек. до получаване на еднородна смес. Добави какаото, кафето, солта и ванилията и разбий за още толкова време. Включи на ниска скорост и продължавай да разбиваш сместа, като добавяш яйцата едно по едно по получаване на течно еднородно тесто. Изсипи го в кръгла форма за торта върху хартия за печене, която по желание можеш да намажеш с масло, и постави в предварително загрята фурна на 190 градуса за 30-35 мин. Тортата ще се надигне, докато е във фурната, а после ще спадне. За още по-добър вкус я остави за един ден в хладилника.

Горещ шоколад с канела

Много обичаш горещ шоколад, но как да направиш така, че тази напитка да се впише в концепцията ти за здравословна диета? Отговорът е – като добавиш към нея канела, банан и овесени ядки. Канелата ускорява метаболизма, стимулира кръвообращението и укрепва имунитета, бананът е отличен източник на калий, черният шоколад тонизира прекрасно, има благоприятен ефект върху кожата и понижава холестерола в кръвта, а овесените ядки се използват в различни диети за отслабване, тъй като въпреки високата си калоричност, съдържат голямо количество белтъчини и „бавни“ въглехидрати, които дават енергия в продължение на много часове, а мазнините в тях са в съвсем малко количество. Напитката сгрява в студените дни и дава усещане за ситост за повече време.

Ето как да приготвиш този чудесен шоколадов коктейл:

2 чаши нискомаслено прясно мляко
50 г черен шоколад (70% съдържание на какао или повече)
1 банан
2 с.л. овесени ядки
1 ч.л. канела
щипка смляно индийско орехче

В тенджера смеси нарязания на дребни парчета банан, млякото и подправките. Сложи на котлона на слаб огън докато кипне, като разбъркваш от време на време. Свали тенджерата от огъня. В горещата смес прибави настъргания черен шоколад, разбъркай докато се разтвори и сипи овесените ядки. Разбий с пасатор до получаване на еднородна смес и сервирай веднага.

Шоколадови бонбони с пълнеж

Един от най-големите приятели на наднорменото тегло е стресът. Защо? Защото най-разпространеният начин да го преборим е като посегнем към сладкото. И най-вече – към така удобната кутия с шоколадови бонбони в шкафа. Но в нея, освен шоколад, има твърде много „Е“-та, консерванти, захар и палмово масло. Предлагаме ти „алтернативни“ шоколадови бонбони, които са не само вкусни, но и няма да навредят на здравето и фигурата ти. Фурмите в тях заместват така коварната бяла захар и са източник на растителни влакнини, които ускоряват метаболизма и запазват чувството за ситост. Какаото и черният шоколад съдържат микроелементи, които подобряват настроението, кокосовите стърготини, благодарение на косовото масло в тях, влияят положително на състоянието на кожата и косата, а овесените ядки помагат на храносмилането. Калориите в тези бонбони се превръщат в енергия и от тях няма да надебелееш.

Как да си приготвиш тези вълшебни бонбони:

200 г фурми без костилки
40 г черен шоколад (70% съдържание на какао или повече)
4 с.л. овесени ядки
5 с.л. какао на прах
3 с.л. кокосови стърготини
щипка морска сол (по желание)

Залей фурмите с вряла вода и ги остави да се накиснат в нея за няколко минути, за да премахнеш от тях вредните вещества, с които се обработват сухите плодове на пазара. Запечи на сух тиган кокосовите стърготини до златисто, като постоянно ги разбъркваш, за да не прегорят. Смели в блендер овесените ядки, ако трябва на няколко пъти, докато се получи фино брашно. Към него добави извадените от водата фурми, кокосовите стърготини, 3 с.л. от какаото на прах и морската сол. Смели ги в блендера до получаване на еднородна смес. Ако сместа е много гъста и смилането е трудно, добави една лъжица вода. Накрая изсипи настъргания или натрошен на малки парченца черен шоколад и разбъркай. Оформи от сместа бонбони и ги оваляй в останалото какао на прах. Поднеси ги охладени. Бонбоните могат да се съхраняват в хладилник в херметически затворен съд.  

Ако тези здравословни шоколадови изкушения са ти допаднали, виж и нашите предложения за 3 лесни ниско въглехидратни десерта.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми