Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Шокирахме ли те със заглавието? Вместо да отваряш плика с чипс и да правиш пуканки, по-добре извади замразения грах от фризера.

Хапва ти се нещо хрупкаво и солено? Имаме здравословно предложение за теб. Не, няма да те караме да правиш чипс от кейл или кокос, а ще ти дадем идеалната рецепта, че даже и в пикантен вариант. Малките зелени зрънца стават приказни с подправки и опечени във фурната. С бира или просто за пред телевизора, грахът е чудесна здравословна алтернатива на чипса. А и ще се харесат много повече на малчуганите. Опитай!

Хрупкав грах

Тези грахчета са много лесни за правене и страшно вкусни. Имат 3 грама фибри и 4 грама протеин.

Продукти:

  • 500 грама замразен грах
  • 2 чаени лъжици кокосово масло
  • 1 чаена лъжица морска сол

Затопли фурната на 200 градуса. Остави грахчетата да се размразят и ги разстели на хартия за печене в голяма тава. Подсуши ги леко с кухненска хартия. Изсипи размразените и подсушените грахови зърна в голяма купа и добави разтопеното кокосово масло. Можеш да поръсиш с чеснова сол. Разбъркай добре и изсипи отново върху тава с хартия за печене. Печи 30 минути и намали фурната на 180 градуса. Остави за още 15 минути. Готови са!

 

Пикантни грахчета

Солени, хрупкави и леко пикантни- такива харесваме граховите зърна. А тези малки зелени вкуснотии са и чудесен здравословен снакс.

Продукти:

  • 300 грама грах от буркан или консерва
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • ½ чаена лъжица черен пипер
  • 1/4 чаена лъжица паприка
  • ¼ чаена лъжица чили на прах
  • ½ чаена лъжица чесън на прах
  • 1 супена лъжица уасаби на прах
  • 1 супена лъжица брашно
  • 1 супена лъжица олио

Загрей фурната на 180 градуса. Застели голяма тава с хартия за печене. Можеш да наръсиш с кокосово масло. Отцеди граха и попий от течността с кухненска хартия. Сложи грахчетата в купа. Добави маслото и подправките и разбъркай добре. Изсипи граха в тава с хартия за печене и печи около 45 минути. Можеш да добавиш още подправки след това и да опечеш за още 10на минути, за да са още по-хрупкави. Препоръчваме ти да изчакаш да изстинат преди да ги хапнеш или сервираш.

Предлагаме ти и още три страхотни рецепти за леко хапване пред телевизора: ананас с прошуто, пържено авокадо с пикантни айоли и леки пилешки хапки с бадемова панировка. Рецептите можеш да намериш тук.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми