Информираният избор е пътят към здравословното хранене

С черешите се приготвят и едни от най-вкусните десерти. Предлагаме ти две лесни, бързи и вкусни рецепти с този плод, с които задължително ще спечелиш овации без много труд. Пролетното ти настроение е гарантирано!

Пресните череши са любими на повечето хора и, както всеки плод, са много полезни след дългите зимни месеци. В тях има провитамин А, витамини от групата В, витамин С и Р, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Те обогатяват с желязо организма, полезни са при артрит, подагра, ревматизъм, целулозата в тях подобрява перисталтиката. Освен всичко те са истински антиоксиданти, чистят токсините, разкрасяват и предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи.

Черешов пирог

Тази класически руски десерт е с нежен вкус, а маслените трохи му придават особен колорит.

Продукти:

500 г череши
2 чаши брашно
3 с.л. захар
4 яйца
450 мл течна сметана с около 22% масленост
1 ч.л. масло
За маслените трохи:
1 чаша брашно
80 г кафява захар
80 г масло на малки кубчета
сол

За тестото разбий брашното, захарта и сметаната до получаване на еднородна смес. След това постепенно налей вътре разбитите яйца. Измий черешите и отдели костилките им. Намажи с масло кръгла тавичка за печене или дълбок керамичен съд и разположи на дъното половината от черешите. Налей тестото и отгоре разпредели останалите череши.

За да приготвиш маслените трохи, смеси брашното, захарта, маслото и добави щипка сол. Раздроби енергично сместа с ръце и посипи пирога. Печи в загрята на 180 градуса фурна 45 мин.

Лек десерт с череши, ром и извара

Нужни са ти само 20 минути, за да приготвиш този нискокалоричен каприз за теб и приятелите ти към следобедното ви кафе.

Продукти:

170 г извара
300 г череши
90 г корнфлейкс
50 г лешници
няколко стръка мента
розмарин (на вкус)
25 мл сок от лимон
80 г захар
15 мл ром

Измий черешите, отдели костилките им и ги разрежи на четвъртинки. Поръси ги с част от захарта, за да пуснат сока си и после добави към тях рома. Сложи листата от ментата и розмарина в отделна купичка, прибави сока от лимона, намачкай леко и също посипи със захар. Начукай лешниците на по-едро.

Смеси изварата със сока от зелените подправки, който си прецедил през марля, добави останалата част от захарта и разбъркай добре. В невисоки чаши постави на пластове корнфлейкса, натрошен на едро, черешите, лешниците и завърши отгоре с изварата. Украси с малко от натрошените лешници, листа мента и една цяла череша и постави десерта в хладилника за 10-ина минути, преди да  поднесеш.   

Днес ти предложихме две лесни и свежи рецепти с череши. Но нали знаеш, че на пазара има и страхотни ягоди и затова си припомни нашите изкушения с още един любим плод.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми