Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Почти всяко дете (а и възрастен) обича желирани бонбони. Но много родители ги ограничават, защото мислят, че са вредни. А ние днес сме ти подготвили страхотна рецепта за домашни желирани бонбони, които можете спокойно да хапвате.

Желираните бонбони се приготвят от плодово сладко, захарен сироп и желатин. Желатинът, който се получава от съединителната тъкан на животните, е полезен за мускулите, косата и кожата. А малко захар (или мед) прави живота по-сладък. Ето защо ти предлагаме няколко лесни и бързи рецепти, за да си приготвиш у дома желирани бонбони, които бързо ще станат любими на цялото семейство.

За бонбоните можеш да използваш обикновени формички за лед или да потърсиш в магазините за домашни потреби форми с различни животни или геометрични фигури.

Обикновени желирани бонбони

Необходими продукти:

 • 100 г. конфитюр или плодово сладко, натурално
 • 4 с.л. желатин
 • 2 с.л. захар или 1 с.л. мед
 • 1 ч.ч. вода

В голяма купа смеси всички съставки без водата и ги разбъркай много добре. Сложи водата да заври, след което залей сместа с нея. Разбъркай всичко, разпредели в малки формички по твой избор и остави за около час да изстине. Премести в хладилника или в камерата и остави бонбоните там за около 30 мин. до пълното им втвърдяване. След като ги извадиш от формичките, можеш да ги поръсиш със захар или брашно, за да не се слепват.

Плодови желирани бонбони

Необходими продукти:

 • 8 супени лъжици желатин
 • 12 с. л. захар или 6 с.л. мед
 • 2/3 чаша сироп от ягоди
 • 8 супени лъжици царевично масло
 • 2/3 чаша сок от ананас

Разтвори 4 супени лъжици желатин в 1/4 чаша студена вода и го остави за около 5 минути. Смеси в малка тенджера 6 супени лъжици захар, сиропа от ягоди и 4 супени лъжици царевично масло. Постави тенджерата със сместа на загрят котлон и разбърквай, докато захарта се разтопи. Добави разтворения желатин в тенджерата и разбърквай продължително. Получената смес разпредели във формички и ги остави да се охладят за около 30 мин. За да се втвърдят напълно, остави ги в хладилника за около час. Същата процедура се повтаря със сока от ананас. Бонбоните могат да се сервират оваляни в захар.

Още рецепти за вкусни десерти можеш да откриеш в Знам да ям. А ако не искаш да изпуснеш нещо интересно, можеш да се абонираш за Знам да ям тук.

Вижте още

С какво топ сладкарите заменят захарта?

Сладко-здравословен разговор с Ради Стамболов и Борислав Екзархов за децата, лакомствата и… суши

С какво да заменим захарта? И всъщност, необходимо ли е? А да даваме ли сладко на децата?

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

 • 6 приятни текстчета седмично
  (рецепта, диета, съвет или промоция)
 • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми